Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2011 08:52 - Юрист от Харвард вместо Далай лама
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 314 Коментари: 0 Гласове:
0



  image Лобсанг Сангай Тибетски изгнаници от целия свят избраха специалист по международно право и учен от Харвардския университет за премиер на тибетското правителство в изгнание.

 

Хиляди тибетски изгнаници от целия свят гласуваха на изборите за калон трипа (премиер) и за депутати  в 43-местния парламент на тибетците в изгнание. От трима кандидати за премиер най-много гласове (55 процента) спечели 43-годишният юрист Лобсанг Сангай, съобщи избирателна комисия на пресконференция в индийския град Дарамсала, където са базирани тибетското правителство и парламент в изгнание.

 

Новият премиер, който е трети поред след въвеждането на директните избори за поста през 2001 г., ще трябва да поеме повечето от задълженията на тибетския лидер Далай лама и да оглави тибетската борба за автономност, отбелязва ДПА. Тибетското правителство в изгнание не е признато от нито една страна в света, допълва агенцията.

 

Изборът на премиер последва изявлението на Далай лама, че ще се оттегли от политиката, но ще остане духовен лидер на тибетците, отбелязва АП.

 

Това доведе до промяна в 300-годишната тибетска традиция, съгласно която тибетският духовен лидер е и глава на правителството. Промяната ще бъде вписана в конституцията на тибетците в изгнание. .


Тагове:   sumikiri,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1836091
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565