Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2011 21:05 - Арт провокация пред мавзолея на Ленин
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 353 Коментари: 0 Гласове:
1



  Акция, организирана от художника Денис Мустафин пред мавзолея на Ленин в центъра на Москва, завърши с арести и предстоящ на 28 юни съдебен процес срещу участниците..

Те използваха годишнината от Парада на победата от 24 юни 1945г. и специално прочутият момент, в който съветски войници пресичат Червения площад със сведени до земята пленени нацистки знамена и щандарти и ги хвърлят на купчина пред стените на Кремъл.

Този път група художници и активисти на опозиционната нерегистрирана партия "Другата Русия" прекосиха Червения площад с бели знамена и ги хвърлиха пред мавзолея. Всичко това се разигра пред очите на няколкото служители на полицията и десетки чуждестранни туристи, разказва в."Комерсант".

Според манифеста на участниците това е "в знак на отказа от правото на капитулация пред режима и личния конформизъм в отношенията с властите". Организаторите допълват, че "захвърлянето на флага е връщане на властта на нейния главен подарък - правото на личността на смирение и капитулация". Те смятат, че "междуреволюционния период наближава към края си" и днешната акция "ще стане само първата крачка в борбата на свободния човек срещу властта".

Мустафин допълва, че акцията е била победа над страха от своята нищожност и пред властта.

"Другата Русия" е основана през миналата година политическа организация, която не е регистрирана от властите като партия. Неин лидер е Едуард Лимонов, известен от 30-ина години писател с провокативен стил, който през последното десетилетие направи завой към национал-болшевизма. Организацията е повече известна с колоритните си улични акции, отколкото с политическа програма, членове и значима подкрепа сред населението.

Несанкционираният протест приключи с бързото арестуване на участниците, отвеждането им в районото управление и освобождаването им след 2 часа.

Междувременно полицаите на отцепения от патрули на ОМОН Червен площад забраняваха да се правят снимки.
  • image





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1835850
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565