Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2011 22:04 - Русия можеше да спаси АЕЦ Козлодуй, предпочете да строи "Белене"
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 864 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Когато Русия е имала възможността да защити 3-и и 4-и реактор на АЕЦ Козлодуй по време на преговорите ни с Европейския съюз, тя не го е направила, защото е очаквала да бъде дадено началото на проекта АЕЦ Белене. Това заяви министърът на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос, поставен от Иван Костов.

Лидерът на ДСБ попита Трайков: защо Русия строи атомна централа в Турция на стойност 20.6 млрд. долара, като за изграждането на един мегават там отиват 5.9 млрд. долара, а у нас при АЕЦ Белене се планира 1 мегават мощности да бъде изграден за сума между 6 и 8 млрд. долара. Костов подчерта, че реакторите, които Москва ще построи за Турция, ще бъдат от трето поколение, които имат по-висока надеждност срещу земетресения, а тези, които ще бъдат построени за АЕЦ Белене са от второ поколение. „Как хем ще платим повече, хем ще имаме реактори с по-ниска степен на безопасност", попита Костов.

В отговор на това министър Трайков заяви, че въпросите поставени по-горе са резонни, но не може да бъде даден еднозначен отговор. „ За България не е изходно да прави компромис нито с техническите характеристики на АЕЦ Белене, нито с нейната цена посочи министърът.  Трайков все пак подчерта, че разликите между двата проекта са значителни.

В реплика на това Костов, министърът на икономиката енергетиката и туризма,  заяви че дори в Русия по време на държавния съвет провел се на 9 юни и председателстван от президента Дмитрий Медведев е поставен въпроса, че типа реактори, които се планира да бъдат в АЕЦ Белене не отговарят на най-последните изисквания на ЕК за безопасността. А именно тези касаещи устойчивостта на земетресения. Костов припомни, че ЕК е разпоредила към всички правителства, които проектират ядрените си централи, какъвто е и случая с АЕЦ Белене,да заложат по-високи критерии в това отношение.

В допълнение Трайков отговори, че Агенцията за ядрено регулиране е поискала от изпълнителя тези критерии да бъдат заложени.

 Спас Стамболски, © БГНЕС



Гласувай:
1



1. elahikari - "Росатом" не е отговорил на нито един от пратените въпроси за "Белене"
25.06.2011 22:25
Шефът на "Росатом" съобщи, че не са получавали писмо от България с искане за тримесечно замразяване на преговорите за АЕЦ "Белене", а българският министър на икономиката заяви, че писмото е изпратено и е получен отговор, в който не е даден нито един отговор на поставените въпроси.

Преди седмица Трайчо Трайков съобщи, че България ще поиска ново замразяване на преговорите за три месеца след 30 юни, за да има време консултантът - британската банка HSBС, да приключи с експертизите си. В началото на месеца министърът каза също така, че са поставени нови условия на руския изпълнител "Атомстройекспорт" (АСЕ) , свързани с безопасността на централата, с "банкируемост" на проект и др.

"Ние не сме получавали от българите такова предложение", заяви Кириенко пред журналисти в отговор на въпрос дошло ли е искането за замразяване на преговорите, предаде РИА Новости.

Според последното допълнително споразумение НЕК и руският изпълнител "Атомстройекспорт" трябваше на 1 юли т. г. да подпишат окончателен договор за изграждането на централата. По-рано този месец обаче руският министър на енергетиката Сергей Шматко съобщи, че Русия ще даде на България още два-три месеца за приключване на преговорите по основния договор за строежа на централата.

Пратили сме писмо за замразяване на преговорите, но няма отговор

Не вярвам от "Росатом" да твърдят, че не са получавали предложение от България за замразяване на преговорите по АЕЦ "Белене", тъй като сме им пратили писмо с това искане, заяви от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, помолен да коментира цитираното от руските медии изявление на Кириенко.

Трайков обясни, че "Росатом" са получили писмото, пратено от НЕК още преди две седмици. Те отговориха, но без конкретен отговор на нито един от въпросите ни, каза Трайков:
цитирай
2. elahikari - ===
25.06.2011 22:27
Те отговориха, но без конкретен отговор на нито един от въпросите ни, каза Трайков: "Включително не отговориха вярно ли е че започнали да произвеждат оборудване, което не е минало програмата за качество, не ни отговориха на исканието за разбивка на цената на четвърто ниво, нито на искането за замразяване".

По думите му писмото на "Росатом" е написано така, все едно българската страна не е е изпращала писмо.

В момента се пише писмо в отговор на това на "Росатом", заяви Трайков.

Русия продължавала да прави разходи и ще иска те да бъдат компенсирани

"С пълно разбиране се отнасяме към желанието на България да получи допълнителна информация по проекта за АЕЦ "Белене” и безопасността на централата. По въпросите за осигуряването на пълна информация сме готови да работим постоянно и тук не става дума за три месеца или за половин година. През цялото време, докато се реализира проектът, сме готови да даваме отговори на всички въпроси, да предоставяме допълнителни аргументи и тук няма никакви проблеми”, посочи още шефът на "Росатом”.

Той обаче предупреди, че не трябва да се смесват тези въпроси с чисто търговските отношения между компаниите, които са регламентирани от подписаните вече договори. По думите му България е поискала от "Росатом” да не спира работата по проекта и това желание се изпълнява, като Русия продължава да изразходва големи суми.

"Имаме договори с българските колеги и най-малкото тези разходи трябва да бъдат компенсирани”, подчерта генералният директор на "Росатом”.

Трайков: Неустойки само след решение по арбитражно дело

Според министър Трайчо Трайков неустойки по "Белене" може да плащаме само, когато има решение по арбитражно дело. Твърдо убеден съм, че няма да се стигне до дело, но ние имаме готовност и за този вариант, коментира още министърът.
За България не е изгодно да прави компромис нито с безопасността, нито с цената на АЕЦ "Белене", каза по-рано той по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Иван Костов за преговори
цитирай
3. elahikari - ===
25.06.2011 22:29
За България не е изгодно да прави компромис нито с безопасността, нито с цената на АЕЦ "Белене", каза по-рано той по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Иван Костов за преговорите за цената на АЕЦ "Белене".

Според Костов Русия е готова да продаде на Турция реактори, които са по-съвременни и на по-ниска цена от предлаганите за АЕЦ "Белене".

Министър Трайков посочи, че в проектите за ядрени централи в Белене и в Турция има големи разлики и те не могат да бъдат сравнявани.

Министърът съобщи, че кандидатите за изпълнителен директор на НЕК са трима, като в понеделник те ще бъдат интервюирани. Кандидатите са били четирима, но заради конфликт на интереси единият не можел да оглави Националната електрическа компания.
цитирай
4. megafon - Така е.
30.06.2011 11:40
Тройната коалиция продадоха държавните интереси за пари на Русия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1834695
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565