Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2011 15:07 - Домашни любимци и други животни*
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 271 Коментари: 0 Гласове:
0



  image

"Ще науча не само за гущерите и костенурките, но и за всяка една билка, и птичка, и цветенце, което е по пътя на тази магистрала, защото това е изключително важна тема."

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев

Когато чух тези думи, а водещите на сутрешния тв блок подариха на министъра червенобуза костенурка заради обещанието му по магистрала "Струма" да има тунели и защитни стени за костенурки, смоци и порове, си дадох сметка, че пренебрегваме последните и особено важни открития в света на животните:

Американски учени откриха 700 нови вида организми. Сред тях са месоядни гъби и гигантски морски паяци, които живеят на дълбочина от 700 до 6000 метра в морето Уедел край бреговете на Антарктида. 

През второто тримесечие на годината Националният статистически институт откри безработни видове, възлизащи вече на 11.2% от цялата българска популация.

Данните на Агенцията по заетостта за юни бяха 9.56%, но ведомството е на подчинение на Министерството на труда и социалната политика и не отчита безработните, които не се регистрират в бюрата по труда. Социалният министър Тотю Младенов обаче компенсира този пропуск, като започна да описва редките екземпляри, оцеляващи с около 120 лева на месец, с което е на път да докаже, че не само в дълбините от 700 до 6000 метра, но и на дъното има живот.

Докато проучваха океанския шелф край бреговете на Северна Исландия, изследователи от университета "Бангор" в Уелс се натъкнаха на 405-годишна мида. За нея се смята, че е най-старото живо животно на планетата.

Историци от НИМ стигнаха до изненадващия извод, че най-старият жив българин на планетата е българин. Но тъй като Божидар Димитров вече не е министър, опитите да бъде доказано, че и св. Йоан Кръстител е българин, се провалиха, макар около Созопол да бяха открити части от шест дванайсетопръстника и три пети на Предтечата.

"Как сега да взимаме по още един лев от посетителите на созополската църква?", тръшкал се проф. Димитров, докато от намиращата се наблизо рафинерия на "Лукойл Нефтохим" не го успокоили, че не е нужно да имаш лиценз, за да продължиш да работиш и по-важното – да вдигаш цените.

Фосилизирани останки на шест млади динозавъра, открити на едно и също място в Китай, показаха, че животните са започнали да сформират социални групи по-рано, отколкото се смяташе досега. 
Въпросът кое е първо – ГЕРБ или дългогодишните кметове, които ще се кандидатират от името на ГЕРБ, породи разгорещени спорове.

От страна на потомците трицератопси пледира настоящият кмет на Варна Кирил Йорданов, а по линия на потомците протоцератопси – градоначалникът на Сливен Йордан Лечков. Свиканият консилиум от световноизвестни палеонтолози не успя да разреши загадката, а едно светило даже възкликна: "Не работя с датировка, по-ранна от тази, когато са възниквали динозаврите!"

Гален Ратбърн от Академията на науките на Калифорния откри уникално животно: мишка-слон. Всъщност животинчето е от рода на хипопотамовите земеровки. 

Уникален трактор-октопод беше открит у нас. Всъщност животинчето било от рода на Алексеевите петровки, а за да усложни още повече задачата на зоолозите, то реши да се кандидатира и за президент.

"Има и по-тежки случаи от моя – заявило то в интервю за канал Animal Planet - Например един е вътрешен министър и председател на предизборния щаб на управляващата партия." Изследователите се смаяли и по-късно пуснали репортажа си с анонс: "От една държава - членка на ЕС, която не се държи като членка на ЕС, нито прилича на държава."

Според Националния музей за естествена история в Париж врабчетата не просто бягат от градовете, а вече са вписани в книгата на застрашените птици.

Според резултатите от последното национално преброяване за десет години сме намалели с 560 000 души, от които 30% са емигрирали, а останалите са се стопили поради отрицателен индекс на раждаемостта. Водещи наши експериментатори обаче веднага потърсиха решение срещу окончателното ни вписване в книгата на застрашените видове.

"Новата национална кауза на България може да е добруването на гражданите", компетентно предложи научният ръководител на парламента Цецка Цачева, като по този начин хем разясни, че досега добруването не е било национална кауза, хем с това "може" намекна, че добруването не е задължително.

Учените от Университета в Мичиган стигнаха до заключението, че невинаги водачът на стадото има най-висок коефициент на интелигентност. Те наблюдавали биволи, чийто главатар ги карал да пресичат реки, пълни с алигатори.

Мениджърът на "Левски" Георги Иванов-Гонзо се скара на синята агитка, че не е викала достатъчно силно за любимия си отбор, заради което се стигна до минималната победа с 1:0 над "Монтана". Природолюбители обаче са забелязали известни признаци на окопитване сред ултрасите преди мачовете с "Места" – Хаджидимово и "Малеш" – Микрево. "Ако агитката положи достатъчно усилия, след 2-3 години "Левски" ще бие дори "Гигант" - Белене, и "Чепинец" – Велинград", заключиха научни работници от филиалите на Природонаучния музей в Попово и Генерал Тошево.

Учени от университета в Ню Саут Уелс, Сидни, твърдят, че делфините използват оръдия на труда. Понеже нямат ръце, те отчупват морски гъби от дъното и ги надяват на муцуните си, за да ги използват като ръкавица.

Група от Лесотехническия университет посети двореца "Евксиноград", за да изследва поведението на българския премиер по време на сватба. Там тя установи, че както Бойко Борисов изглежда необичайно във фрак, така и фракът изглежда необичайно върху Бойко Борисов. Докладът й беше изпратен до ректорското ръководство със следната забележка: "Модата е зета вместо цивилизацията...

Такъва една зараза върлува у някои млади народи." Единствено портиерът забеляза наглото плагиатстване от "Криворазбраната цивилизация", и то само защото преди това беше портиер в Сатиричния театър.

Папагалите също се пристрастяват към алкохола, убедиха се американски орнитолози. Всеки ден те поставяли до купичката с вода в клетката им паничка с концентрат и още на третия ден папагалите започнали да се напиват. 

Проучване на българския туристически бранш даде неочаквани резултати: ако на летуващите в Слънчев бряг редовно се предлагат чаша минерална вода и бутилка уиски, с течение на времето те свикват да пият и вода. Развълнуван от откритието, културният министър Вежди Рашидов заяви: "Първата минерална вода, първото левче, което е сложено, това сакапиталите от културния туризъм.

Затова говорим да заменим алкохолния туризъм с културен туризъм." След това той посъветва навсякъде, във всяка дума, да се прибавя К – буквата, с която започва Култура. И веднага даде пример, като изпи една студена вод(К)а.

Водещи учени от Австралия стигнаха до заключението, че азиатските и европейските пчели могат да живеят заедно. Пчелите се разделили преди 30-50 милиона години, но междувременно развили умения за дешифриране на кодираните си послания. 

Водещи специалисти у нас за пореден път доказаха, че българите не умеят да дешифрират дори некодирани послания от страна на европейците. "Спрете даренията за МВР, това е проблем, който ни тревожи", коментира говорителят на ЕК Марк Грей, след което вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че се чувства лично насърчен и храбро продължи да събира дарения.

Отчаян, Грей показал негова снимка на авторитетни естествоизпитатели в Брюксел. На нея Цветанов позирал в народна носия и овчи калпак, със затъкнат в пояса пищов. "Няма друго решение освен българи и европейци отново да бъдат разделени за около 30-50 милиона години", заключили естествоизпитателите.

Тадеуш Кавечки и Джоуел Бъргър от университета в Лозана установиха, че продължителността на живота на мухите е различна. Учените ги разделили в две групи и ги пуснали съответно в Северозападна Швейцария и в Украйна, след което разбрали, че швейцарските мухи живеят по-дълго. 

Бедните българи живеят в България по-дълго, твърди доц.д-р к.ф.н. Иван Иванов. За разлика от тях богатите българи могат да живеят дълго, където си поискат по света. Научното му проучване установи още, че ако на две групи наши сънародници бъде предложено да бъдат пуснати в района на Северозападна Швейцария или да останат в естествената си среда, на тези, които не са избрали да бъдат пуснати в района на Северозападна Швейцария, направо няма да им се живее.
От Любослава Русева

*Заглавието е заимствано от "Моето семейство и други животни" на Джералд Даръл.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1835503
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565