Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2011 11:18 - "Нека не позволяваме на кабинета да отнеме живота ни!"
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 347 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 16.11.2011 11:20


 


Студентите в СУ излизат на протест срещу новите семестриални такси
 
 
 
image

Снимка: priziv.org

 

Протест срещу повишаването на размера на таксите в законопроекта за Бюджет 2012 готвят студентите от Софийския университет.

Той ще се проведе на международния ден на студентите – 17 ноември, от 11 часа в двора на ректората на Алма матер.

"Искат държавата да плаща все по-малко, а ние, студентите, да поемаме все повече: вече до 2/3 от разходите по обучението могат да се стоварят върху нас! Това предвижда Законопроектът за държавния бюджет за 2012 г. чрез поправка в Закона за висшето образование, където думите "една втора" се заменят с "две трети"!", се чете в посланието за протест на инициаторите.

Те посочват, че ако готвените промени станат факт, студентите съвсем "законово" ще трябва да плащат значително по-високи такси.

Така например за педагогика, администрация и управление, икономика и туризъм таксите може да достигнат 457 лв., за право, социология, филология, история, философия, психология, политически науки и обществени комуникации – 731 лв. на година, за специалности като природните науки, информатика, архитектура, инженерните специалности – над 1000 лева на година.

Студенти скочиха срещу високите такси в университетите

 

"В нашата родина България ние, студентите, от години изпитваме всевъзможни притеснения и натиск от различните власти и бизнеса. Непрекъснато се намаляват държавните пари за висшето и средното образование, таксите се покачват ежегодно – а от 2012 се предвижда просто шеметното им увеличение. На свой ред убеждават ни, че няма по-хубаво нещо от това да се теглят кредити, които при тази безработица и мизерия могат да бъдат единствено от полза на банкери и свързани с тях политици и академици", продължават организаторите на протеста.

"Нека не позволяваме на правителството да отнеме живота ни! Да се съберем всички заедно на студентско събиране-протест!", завършва посланието, публикувано на сайта priziv.org.

   



Гласувай:
3



1. injir - Дянков прекратява почти безпла...
16.11.2011 11:51
Дянков прекратява почти безплатното образование у нас, като намалява държавните пари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1835307
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565