Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2012 11:03 - Един закон, моля - Поправката "Витоша ски" е удобна на няколко фирми, но със сигурност не решава проблемите със строителството в планината
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 327 Коментари: 0 Гласове:
0





Един законопроект попадна в парламента в последните часове на миналата година. Дни преди Коледа кабинетът пусна за обществено обсъждане проекта за промени в Закона за горите, а два дни преди Нова година той беше внесен в Народното събрание, след като беше приет от правителството на последното му заседание за годината.

Поправките, които кабинетът предлага, решават много проблеми на сегашния собственик на ски съоръженията на "Алеко" - "Витоша ски". Предложенията предизвикаха яростна реакция от различни екологични организации. Спорът в случая е познат от години, само обектът му е различен. От едната страна стоят интересите на компаниите, които искат да развиват ски туризма, като това включва изсичането на гори за прокарването на нови писти. Те смятат, че по този начин се дава възможност не само за по-големи печалби за тях, но и се развива сектор, който носи ползи - създават се работни места, привличат се туристи и съответно пари от чужбина. Срещу тях се изправят интересите на хора и екологични организации, които смятат, че по-голямата ценност е опазването на природата и че конкретните поправки обслужват тесните интереси на собственика на "Витоша ски". Държавата, в случая зае изцяло страната на компаниите, прие техните аргументи и предложи чрез промените в закона решение на проблемите им.

"Мисля, че това беше и крайно време да се направи, защото има маса спекулации по тази тема затова е най-добре да има закон, който да регламентира териториите, където са ски пистите, да не се получават такива проблеми като тази година и се надявам, че на Витоша ще продължат хората да карат и тази година ски и в същото време, вижте конкуренцията в Европа е огромна в зимния туризъм", каза тогава премиерът Бойко Борисов. После той си помечта за "хиляди писти, хиляди хотелчета, хиляди работни места, милиарди и милиарди евро приходи". Имало обаче, казва пак премиерът, група еколози, които взимали пари от алпийски държави, за да пречат на българските курорти да се развиват.

Да изпързаляш Витоша

Проектът на правителството за промени в Закона за горите е известен в публичното пространство като поправката "Витоша ски", защото носи името на фирмата, която оперира повечето лифтове и влекове на едноименната планина. В края на миналия ноември от компанията изпратиха писмо, с което заявиха, че е взето решение тази зима съоръженията в планината да не работят. "Основната причина за това са проблемите, възникнали от приетия нов Закон за горите, както и очертаването на перспективи за по-нататъшното развитие на "Туристическа и ски зона "Алеко", се казва в него.

Според фирмата тя не може да пусне лифтовете и влековете, защото това би било незаконно. "Витоша ски" твърди, че тъй като нямала сервитут върху земята, тя не може да почисти просеките. В същото време законът за туризма забранявал на фирмата да предоставя туристически услуги на некатегоризирани обекти, а на Витоша само пистата "Витошко лале" била категоризирана. Отговорът на всички ресорни институции беше, че няма законови пречки за откриването на ски сезона, пистите се използват от 80 години, а горското стопанство дори може да помогне за почистването на просеките. "Витоша ски" обаче твърдо остана на позицията, че ако работи, това ще е незаконно, както и че настоява за дългосрочно решаване на проблемите си в планината. Компанията от години иска да получи по-големи права за разпореждане със съоръженията и разрешения за мащабния си проект за зимен спортен център, чиято екологична оценка все още не е окончателно одобрена.

"Новият" закон за горите всъщност действа от началото на миналия април. Оттогава досега съоръженията на Витоша работеха. Следователно, ако твърдението на фирмата е вярно (а държавата приема, че е така), в продължение на повече от шест месеца "Витоша ски" е нарушавала законодателството и би следвало да бъде санкционирана.  И обратната хипотеза - ако "Витоша ски" не е нарушила закона, не би следвало да се налагат и законодателните промени.

В същото време "Витоша ски" има задължение с приватизацията на общинската компания "Въжени линии" през 2007 г. в срок от 25 години да продължи "превоза на пътници с изградените кабинкови и седалкови лифтове", става ясно от регистъра за слеприватизационен контрол. Фирмата има и задължение да поддържа определен брой служители. През 2009 г. "Витоша ски" са принудени да платят близо 100 хил. лв. неустойки, тъй като са наели по-малко служители от договореното.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1834663
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565