Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2012 08:56 - Зелените ще сезират Брюксел за непозволена държавна помощ с поправките в Закона за горите
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 586 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 12.01.2012 09:04


Партия Зелените, която обединява неправителствени организации, обяви, че е изпратила на *30 декември 2010 сигнал до Европейската комисия за потенциална нерегламентирана държавна помощ заради подготвяните промени в Закона за горите.

Промените в закона, предизвикани от искане на фирма "Витоша ски", собственик на лифтовете в планината над София и одобрени тази седмица от правителството, предвиждат нови ски писти, лифтове и ски влекове да се строят с отстъпено право на строеж и без промяна на предназначението на земята.

Това би означавало да се спестят големи разходи за изключване на терени от държавния горски фонд на инвеститорите, а държавата да се лиши от приход от около 60 млн. лв. от такива такси в следващите 1-2 години, обясни мотивите за сигнала съпредседателят на Зелените Андрей Ковачев.

Оценката за пропуснатите за бюджета ползи е базирана на площта на планираните ски-курорти в страната – проектът на "Витоша ски" за по-голям курорт над София, под връх Мальовица в Рила на бизнесмена Христо Ковачки, под връх Ком в Стара планина на "Главболгарстрой", проектите под връх Перелик в Родопите, Супер Боровец и ски-зона Добринище. Общата планирана площ за писти, скисъоръжения и сгради в шестте проекта е малко над 10 000 дка (не е ясно обаче колко от тези проекти ще бъдат реализирани - бел.ред.). Площта, умножена по минималните нормативни цени за изключване на земя от горския фонд, прави сума от 54.9 млн. лева, която ще бъде спестена на инвеститорите, ако поправката мине. Конкретно "Витоша ски" ще спести близо 4.5 млн. лв., ако поправката бъде приета, а проектът й в бъдеще бъде одобрен, изчисляват от Зелените.

Новото правило би привилегировало инвеститорите в ски курорти, защото други, като фирмите, занимаващи се с възобновяеми енергийни източници например ще трябва да плащат за изключване на земята от горския фонд, за да строят, посочиха още от партията.

Държавата и в момента има казус с дирекция "Конкуренция" на Еврокомисията заради замените на гори и земеделски земи в предните години, но Брюксел до момента не ги е обявил за нерегламентирана държавна помощ. Според Андрей Ковачев, новите поправки са "механизъм за застрояване на заменените в миналото гори" - фирмите могат дори да върнат на държавата замененото и директно да строят, защото собствеността вече няма да е нужна, посочи Ковачев. Той уточни, че поправките няма да позволят автоматично строителството, но ще отворят врата за строежи в природните паркове.

По повод днешното изявление на Зелените от сдружение "Природата за хората и регионите", което подкрепя развитието на зимните курорти коментираха, че законопроектът не предвижда застрояване на заменени гори, защото то е изрично забранено. От организацията, председателствана от Филип Цанов, собственик на "Родопа-Пазарджик" и колбасите "Браво", заявиха още, че поправките не създавали условия за изсичане и застрояване на Витоша, Родопите и другите планини, защото икономическите дейности в защитените територии се регулират от още няколко нормативни акта - законите за защитените територии, за биоразнообразието (европейската екомрежа "Натура 2000"), за опазване на околната среда, плановете за управление на природните и националните паркове.

От сдружението посочиха, че законът не изисква промяна на предназначението за други проекти като електрическите стълбове и заявиха, че услугите на ски-операторите "водят до физическо и психическо здраве".

От Зелените припомниха, че някои от фирмите - инвеститори в ски курорти са собственост на офшорни компании - като "Витоша ски", свързаната с нея "Юлен" в Банско и "Рила спорт" в Паничище, и призоваха фирмите публично да декларират собствениците си. В отговор от "Природата за хората и регионите" обвиниха част от природозащитниците - като Андрей Ковачев, Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" и директора на парк "Витоша" Тома Белев, че прикривали тяхна бизнес дейност и отношения с външни донори, "които нямат интерес от повишаване на конкурентоспособността на българските зимни курорти".

От сдружението, подкрепящо инвеститорите, заявиха още, че с нови писти и съоръжения ще се премахнат опашките за лифтове в българските курорти. Със строителството на някои от планираните съоръжения ски пистите в България биха станали около 300 км, посочиха оттам, а за сравнение в Австрия са 23 000 км, в Италия - 30 000 км, а в Швейцария - 20 000.

Истината е, че българските ски курорти се нуждаят от добавяне на още малко зимна инфраструктура за да повишат значително своята конкурентоспособност. Както оповестихме преди няколко дни става дума за изграждане на нови писти и съоръжения , които ще премахнат опашките и ще подобрят значително качеството на зимния български продукт. Така ски пистите в България ще станат около 300 км, докато в Австрия са 23 000 км, в Италия 30 000 км, в Швейцария над 20 000 км, а общата цифра на зимни курорти в Европа е 1250, всички с много добра инфраструктура.

Освен това тези инвестиционни проекти ще имат огромен икономически ефект върху планинските български региони, в които вече е регистрирана рекордна 60 % безработица, както бе оповестено преди няколко дни за Белица.

Промените в закона ще влязат за гласуване в парламента в началото на следващата година.



Гласувай:
0



1. momchil - Винаги съм смятал зелените за тъ...
13.01.2012 00:58
Винаги съм смятал зелените за тъпанари. Та нали тези 60 милиона, които държавата би прибралаще дойдатот джобовете на туристите/скиорите/. Или зелените си мислят, че фирмите ще пратят служителите си да берат парите по дърветата. Всяка една стотинка държавна такса се праща от крайният потребител. Колкото по-пълен бюджет толкова по-празни джобове. А иначе Витоша ски са негодници, това го знам с сигурност.
ПС и тъпанари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1835453
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565