Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2012 19:42 - Хилари Клинтън в България
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 691 Коментари: 5 Гласове:
1



Двустранното сътрудничество между САЩ и България, ситуацията в региона на Северна Африка и Близкия изток и енергийната сигурност бяха сред обсъжданите теми на среща между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която посети България. Срещата й с премиера Бойко Борисов продължи повече от час. Хилари Клинтън ни похвали за прехода, правоохранителния сектор, данъците, партньорството в НАТО и ромската интеграция. Темата за добива и проучванията на шистов газ е била сред обсъжданите, но посещението няма да доведе до отмяна на мораториума, докато не се докаже, че технологията е безопасна за околната среда.
Преди срещата в Министерски съвет, държавният секретар на САЩ разговаря с президента Росен Плевнелиев. По време на разговорите президентът Плевнелиев и държавният секретар Клинтън направиха преглед на двустранните отношения и сътрудничеството между България и САЩ. Потвърден е стратегическият характер на съвместното партньорство, за което доказателство е и настоящата визита. Държавният секретар отбеляза прогреса, който намира в България от последното си посещение до днес.


Агенция "Фокус"
Хилари Клинтън ни похвали за прехода, правоохранителния сектор, партньорството в НАТО и ромската интеграция (ОБЗОР)

Двустранното сътрудничество между САЩ и България, ситуацията в региона на Северна Африка и Близкия изток и енергийната сигурност бяха сред обсъжданите теми на среща между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е на посещение у нас. Срещата й с премиера Бойко Борисов продължи повече от час.
Хилари Клинтън ни похвали за прехода, правоохранителния сектор, данъците, партньорството в НАТО и ромската интеграция. Темата за добива и проучванията на шистов газ е била сред обсъжданите, но посещението няма да доведе до отмяна на мораториума, докато не се докаже, че технологията е безопасна за околната среда.

Хилари Клинтън заяви, че България отбелязва изключителен прогрес. Опитът на България в прехода от комунизъм към демокрация, създаване на ефективни институции и упорити усилия през последните 20 години дава изключително ценни уроци, заяви тя.
Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили и в миналото. Ние сме изключително впечатлени и горди от изключителния прогрес, отбелязан от вашата страна и силните взаимоотношения между българския и американски народи и правителства, посочи тя.
Темата за проучване и добив на шистов газ у нас също е била сред засегнатите. Премиерът Бойко Борисов заяви, че мораториумът ще бъде факт, докато не стане ясно, че технологията е безопасна за природата и околната среда. Клинтън обеща сътрудничество в енергийната сфера за „достъпни цени”
Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителство, когато те работят за осигуряване на енергия на достъпни цени, която удовлетворява вашите нужди. Ще изпратя своя специален пратеник господин Ричард Морнингстар по въпроси на евразийската енергетика идната седмица, който ще проведе разговори на експертно ниво за това как ние можем да помогнем повече за опазване на вашата околна среда и за постигане на енергетичните ви цели, каза Хилари Клинтън.
Премиерът подчерта желанието на България да постигне диверсификация във всички енергийни източници и по думите му - това вече се случва с производството на ток от възобновяеми енергийни източници.
Що се касае в енергийната диверсификация, запознах госпожа Клинтън, май месец започваме българо-румънската газова връзка, до края на годината българо-гръцката. Просто забавянето стана заради много отчуждителни процедури, които имаше там. И март месец при връщането на визитата за смесеното заседание между българското и турското правителство в Анкара се надявам дотогава да подпише българо-турската газова връзка, каза Бойко Борисов.
По думите му - природата и екологията са на първо място за България. Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред, същото бих казал за атомната енергия, каза министър-председателят. По думите му – правителството гледа прагматично на проектите за това какво ще се случва с тях след години.
Държавният секретар на САЩ похвали постиженията в правоохронителния сектор в България.
Нашето отлично сътрудничество възпря, разпознава и възпира трафика на ядрени и други радиоактивни материали. Нашите съвместни разследвания против наркотиците иззеха над 3 млрд долара под формата на незаконно придобито имущество. Правоохранителното ни сътрудничество доведе до ареста на хакери, извършващи международни измами, посочи тя.
Хилари Клинтън засегна и постиженията в икономиката – прекрасен модел не само за Европа, но и все повече в чужбина за страни, които се опитват да извършат този преход от диктатура към демокрация .
Най-ниската безработица, най-ниското данъчно облагане, увеличаване на международните инвестиции, включително американските такива, социално-икономическо развитие на страната. Всичко това е един прекрасен модел не само за Европа, но и все повече в чужбина за страни, които се опитват да извършат този преход от авторитарно правителство, от диктатура към демокрация и управление от страна на народа. България предприе няколко стъпки през последните няколко години за борба с корупцията, за осъществяване на съдебна реформа и поддържане върховенството на закона за всичките си граждани. Това са изключително важни стъпки за всяка демокрация и те ще помогнат на България да продължи да засилва своите демократични институции, каза американският държавен секретар.
Държавният секретар на САЩ и българският министър-председател Бойко Борисов осъдиха убийствата на невинни хора в Сирия. Хилари Клинтън изрази разочарование от вота на Китай и Русия по резолюцията, осъждаща режима на Башар Асад. Тя подчерта, че ще се засили дипломатическият натиск заедно с партньорите извън ООН и страните, подкрепили резолюцията.
Същевременно Хилари Клинтън увери, че САЩ са ангажирани с българската сигурност.
Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност, ние сме съюзници в НАТО. България е изключително важен, продуктивен партньор на НАТО.
Ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година. Търсим начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за извършване на цялостен преглед за това какво е състоянието на това сътрудничество и накъде ще се върви в бъдеще. България е доказала себе си като способен партньор, към който изпитваме най-дълбоко уважение, каза тя.
Българските войски, служещи в Афганистан се ползват със заслужена репутация на професионализъм и храброст. Искам да изкажа съболезнованията си за гибелта и саможертвата на българските войски, каза още държавният секретар на САЩ.
Според Хилари Клинтън „технологията” на електронното правителство - отлично средство за довеждане на държавата по-близо до народа, вече е налице.
И президентът ми каза, че 2,2 млн. българи вече са на Фейсбук. Така че технологията вече е налице. И нейното използване с цел за по-добро държавно управление е един от въпросите, които ще обсъдим на срещата по тези въпроси в Бразилия тази пролет, каза тя.
Хилари Клинтън похвали правителството и за инициативата за ромска интеграция. Очаква се тя да се срещне с представители на ромски организации у нас.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Природата и екологията са на първо място за България

Природата и екологията са на първо място за България. Докато не убедим обществото, че няма опасност, не можем да вървим напред, същото бих казал за атомната енергия. Това каза на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Борисов заяви, че е казал това ясно на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън при срещата си с нея.
Премиерът каза, че търсим диверсификация във всяка една област и това вече се случва в производството на електроенергия с производството на ток от ВЕИ.
Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години, заяви министър-председателят.
Обясних на г-жа Клинтън, че вече сме похарчили на 1.3 млрд. лева, говоря за АЕЦ „Белене”, каза той.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция "Фокус"
Хилари Клинтън: Ще бъде усилен дипломатическият натиск срещу случващото се в Сирия

Станалото вчера в ООН е изключително неправилно. Това каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Хилари Клинтън коментира ветото на Русия и Китай срещу резолюцията на ООН, осъждаща режима на Башар Асад в Сирия. Тези страни носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск. Трагично е, че след цялата извършена работа, все още имаме вот 13:2, каза Хилари Клинтън.
Изправени пред един обезсилен Съвет за сигурност, трябва да удвоим усилията си извън ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ за по-добро бъдеще, заяви тя.
Хилари Клинтън подчерта, че ще бъде усилен дипломатическият натиск. Ще работим за осъществяваме на хуманитарна помощ, през идните дни ще се консултирам с нашите партньори в целия свят. Тези 13 гласа бяха дадени не само от европейски страни, това беше една унифицирана международна общност, която желае да се сложи край на насилието, заяви тя.
Не могат каквито и да било вътрешнополитически въпроси да бъдат решавани с проливане на човешка кръв, заяви премиерът Бойко Борисов.
По думите му - не може демократично мислещите хора по света да не настояват това да бъде прекратено.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Росен Плевнелиев и Хилари Клинтън обсъдиха двустранните отношения и сътрудничеството между България и САЩ

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес на “Дондуков” 2 с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която е на посещение у нас. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По време на разговорите президентът Плевнелиев и държавният секретар Клинтън направиха преглед на двустранните отношения и сътрудничеството между България и САЩ. Потвърден бе стратегическият характер на съвместното партньорство, за което доказателство е и настоящата визита. Държавният секретар отбеляза прогреса, който намира в България от последното си посещение до днес.
И от двете страни бе подчертано отличното ниво на сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. Дадена бе висока оценка на съвместните военни съоръжения в България и бяха разгледани перспективите за тяхното по-ефективно използване в контекста на новата Стратегия на САЩ за отбрана.
На срещата бе потвърден ангажиментът на България към възстановяването на Афганистан, като държавният секретар оцени високо българския принос в този процес.
Президентът отбеляза отличното партньорство в областта на правоприлагането и върховенството на закона, което се утвърждава като съществен стълб на двустранните отношения. Росен Плевнелиев изрази признателността си за оказаната подкрепа от страна на САЩ в тази сфера. Държавният секретар подчерта необходимостта от приключване на реформата в съдебната система и повишаването на нейната ефективност. Росен Плевнелиев увери Хилари Клинтън, че през 2012 г. и 2013 г. съдебната реформа ще бъде във фокуса на президентската институция, която пряко ще следи напредъка в тази област.
Държавният глава запозна Хилари Клинтън с процеса на въвеждане на електронното правителство в България, като важна стъпка за подобряване на бизнес средата и ограничаване на корупционните практики.
Обща бе оценката, че в двустранните икономически отношения има съществен нереализиран потенциал, а страната ни предлага едни от най-добрите условия за чуждестранните инвеститори. Росен Плевнелиев заяви, че България и в бъдеще ще се стреми да насърчава американските предприемачи да инвестират в българската икономика.
Като особено перспективна сфера на сътрудничество бе посочена енергетиката. Президентът Плевнелиев открои три основни приоритета в тази област, които ще бъдат следвани – енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация. Подчертано бе значението за изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави.
Българският президент изрази надеждата си, за разрешаването в скоро време на въпроса за премахване на визовите ограничения пред българските граждани, пътуващи до САЩ, както и за сключване на двустранно Споразумение за социална сигурност. Държавният секретар посочи, че ще продължат усилията на администрацията на президента Обама, съвместно с Конгреса на САЩ, за намирането на положително решение.
Росен Плевнелиев определи като свой приоритет подобряването на имиджа и репутацията на България и даде като пример постигнатия напредък в областта на еврофондовете. Обсъден бе и въпросът за интегрирането на ромското население в България и в държавите-членки на Европейския съюз.
Хилари Клинтън изрази готовността на САЩ да предостави на България необходимата техническа помощ и съдействие, по заявените от страната ни приоритети.

Агенция "Фокус"
Хилари Клинтън: Ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година

Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност, ние сме съюзници в НАТО. България е изключително важен, продуктивен партньор на НАТО. Това каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година. Търсим начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за извършване на цялостен преглед за това какво е състоянието на това сътрудничество и накъде ще върви в бъдеще. България е доказала себе си като способен партньор, към който изпитваме най-дълбоко уважение, каза тя.
Българските войски,служещи в Афганистан се ползват със заслужена репутация на професионализъм и храброст. Искам да изкажа съболезнованията си за гибелта и саможертвата на българската войска, каза Клинтън.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция "Фокус"
Темата за проучване и добив на шистов газ е била обсъдена от премиера Бойко Борисов и Хилари Клинтън

Темата за проучване и добив на шистов газ у нас е била сред обсъжданите между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт, заяви Бойко Борисов.
Всички ние осъждаме случващото се в Сирия, заяви премиерът.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция "Фокус"
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън: Взаимоотношенията между нашите две страни са широки и задълбочени

Взаимоотношенията между нашите две страни са широки и задълбочени. Това каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Огромно удоволствие е да съм тук, да се убедя в отбелязания от вас напредък и да продължим да стоим заедно във вашия път за задълбочаване на демокрацията. Заедно ще приемем предизвикателствата от 21-ия век, каза тя.
Аплодирам правителството на България за неговата инициатива за ромска интеграция, заяви Хилари Клинтън, която ще се срещне с представители на ромски организации по-късно.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция "Фокус"
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън похвали правоохранителния сектор у нас

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън похвали правоохранителния сектор у нас, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Нашите съвместни разследвания против наркотиците иззеха над 3 млрд. долара. Правоохранителното ни сътрудничество доведе до арести на хакери, посочи Клинтън. Като съюзници в НАТО България и САЩ работят рамо до рамо. Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност и в опазване на красивата българска природа. Когато демонстрираме безопасността на технологиите, ще демонстрираме и двете цели. Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителството за осигуряване на енергия на достъпни цени, заяви тя.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция "Фокус"
Хилари Клинтън: Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас

Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили в миналото. Това каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. За мен е огромна чест да бъда отново в тази прекрасна страна и да имам възможност да демонстрирам нашето силно партньорство, каза тя. Хилари Клинтът благодари за посрещането и за проведените „отлични дискусии” с президента и премиера.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция "Фокус"
Започва пресконференцията на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и премиера Бойко Борисов в Министерски съвет

Започва пресконференцията на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Държавният секретар на САЩ разговаря с министър-председателя и министри от правителството повече от час. Брифингът ще се предава пряко по националните радио и телевизия. Към посещението има засилен интерес и от чужди медии.
Очаква се посещението на Хилари Клинтън у нас да продължи около пет часа. След като се срещна с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов, държавният секретар ще разговаря с представители на неправителствени организации и ще посети посолството на САЩ у нас.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов посрещна държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в Министерски съвет

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в Министерския съвет за среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министър-председателят посрещна държавния секретар на входа на правителствената сграда. Предвидено е срещата да продължи около един час. Сред основните теми на разговорите ще бъдат двустранното сътрудничество между САЩ и България, ситуацията в региона на Северна Африка и Близкия изток, перспективата пред държавите от региона на Западните Балкани, както и енергийната сигурност.
В двустранните разговори от българска страна ще участват вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков и посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова.
След срещата е предвидена кратка пресконференция.
Веселина ЙОРДАНОВА

АФП: Хилари Клинтън пристига на визита в България
Американският държавен секретар Хилари Клинтън пристига днес на петчасова визита в българската столица, София, предава АФП. Това е първата визита на Клинтън, откакто е на тази позиция.
Самолетът на държавния секретар се приземи на летището в София малко след 12:30, местно време от германския град Мюнхен.
Ситуацията по сигурността в Египет, събитията в Сирия и Иран, както и енергийната сигурност, военното сътрудничество и Балканите ще бъдат сред главните теми на разговорите между Клинтън и българския министър-председател Бойко Борисов.

Агенция "Фокус"
Американска търговска камара: Компаниите трябва да са сигурни, че техните инвестиции тук са защитени със закон

В момента България има много предимства, с които е успяла да привлече инвеститори, но правителството не може да почива на тези лаври. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американска търговска камара в България.
Трябва да се направят много повече неща, които да направят България по-привлекателна. Става дума за инфраструктурата и комуникациите, например. Също така трябва да има гарантирано върховенство на закона. Компаниите трябва да са сигурни, че техните инвестиции тук са защитени със закон, каза той.
В сътрудничество с други търговски камари в България миналата година е изпратено становище до Министерството на финансите във връзка със състоянието на данъчната среда.
Като че ли практиката на данъчните органи не дава възможност за пълно разкриване на потенциала на ниските данъчни ставки, които иначе са стимул за чуждестранните инвеститори. Сред поводите за безпокойство на чуждестранния бизнес са непоследователността при прилагането на законодателството от страна на органите по приходите, обременяващи изисквания за документиране, начините на извършване на данъчни ревизии и налагане на санкции. Отправихме предложения за успешна данъчна реформа и за налагането на по-благоприятна и стабилна данъчна среда. В камарата ясно виждаме, че всяко забавяне на електронното правителство води и до забавяне на икономическия растеж. Въвеждането му по най-бързия начин ще доведе до по-голяма ефективност и ще допринесе за по-бързото преодоляване на стереотипа, че нивото на корупция е много голямо у нас и има много административни и бюрократични пречки, каза Валентин Георгиев.
От Камарата очакват, че съвместните им мисии в градове в САЩ заедно с посланиците на САЩ и България, ще привлекат повече американски фирми.
Целта на тези мисии е България да се представи като добро място за успешен бизнес пред американските инвеститори, и идвайки у нас, всъщност стъпват и на европейския пазар. Това за тях е важно. Атрактивни сектори остават високите технологии, телекомуникациите, образованието, минното дело, каза той.
Тази година се подготвя третата поредна обиколка – роудшоу в САЩ на посланиците и камарата, която ще започне през месец май 2012 г.
По време на роудшоуто през миналата година посетихме Чикаго, Хюстън, Финикс и Сан Франциско. Говорихме с широк спектър от компании - малки фирми и представители на най-големите компании в Съединените щати. Много от тези компании са в сферата на високите технологии и голяма част от тях работят с по-малко от 50 служители, като в тях има доста венчър кепитъл. Те разглеждат опциите за изследвания и клинични тестове и затова търсят силни партньори в тази област. Много от тях бяха наистина заинтересовани от това, което България може да предложи, обясни Валентин Георгиев.

БНТ
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в София

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в София, предаде БНТ. По програма Клинтън трябва да остане тук пет часа. Това е пето посещение на американски държавен секретар в страната ни. Самолетът й по програма трябваше да кацне в 12.00 часа, но закъсня с 45 минути. Предстоят й важни срещи у нас.

Агенция "Фокус"
Широк периметър около Министерския съвет и Президентството е отцепен от полиция заради посещението на Хилари Клинтън

Отцепен от полиция е широк периметър около Министерския съвет и Президентството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Засилените мерки за сигурност са във връзка с посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. В района не преминават превозни средства и пешеходци, а пропускането в сградите е срещу акредитация. Полицейско присъствие и коли на жандармерията се забелязват в централната градска част.
Очаква се Хилари Клинтън да пристигне около обяд у нас. Първата й среща ще бъде с президента Росен Плевнелиев, последвана от разговори в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов и министри. Сред основните теми на разговорите по време на визитата ще бъдат двустранното сътрудничество между САЩ и България, ситуацията в региона на Северна Африка и Близкия изток, перспективата пред държавите от региона на Западните Балкани, както и енергийната сигурност.
Очаква се след това Хилари Клинтън да се срещне с неправителствени организации и да посети Американското посолство.
Веселина ЙОРДАНОВА

Агенция "Фокус"
Американска търговска камара: Компаниите трябва да са сигурни, че техните инвестиции тук са защитени със закон

В момента България има много предимства, с които е успяла да привлече инвеститори, но правителството не може да почива на тези лаври. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американска търговска камара в България.
Трябва да се направят много повече неща, които да направят България по-привлекателна. Става дума за инфраструктурата и комуникациите, например. Също така трябва да има гарантирано върховенство на закона. Компаниите трябва да са сигурни, че техните инвестиции тук са защитени със закон, каза той.
В сътрудничество с други търговски камари в България миналата година е изпратено становище до Министерството на финансите във връзка със състоянието на данъчната среда.
Като че ли практиката на данъчните органи не дава възможност за пълно разкриване на потенциала на ниските данъчни ставки, които иначе са стимул за чуждестранните инвеститори. Сред поводите за безпокойство на чуждестранния бизнес са непоследователността при прилагането на законодателството от страна на органите по приходите, обременяващи изисквания за документиране, начините на извършване на данъчни ревизии и налагане на санкции. Отправихме предложения за успешна данъчна реформа и за налагането на по-благоприятна и стабилна данъчна среда. В камарата ясно виждаме, че всяко забавяне на електронното правителство води и до забавяне на икономическия растеж. Въвеждането му по най-бързия начин ще доведе до по-голяма ефективност и ще допринесе за по-бързото преодоляване на стереотипа, че нивото на корупция е много голямо у нас и има много административни и бюрократични пречки, каза Валентин Георгиев.
От Камарата очакват, че съвместните им мисии в градове в САЩ заедно с посланиците на САЩ и България, ще привлекат повече американски фирми.
Целта на тези мисии е България да се представи като добро място за успешен бизнес пред американските инвеститори, и идвайки у нас, всъщност стъпват и на европейския пазар. Това за тях е важно. Атрактивни сектори остават високите технологии, телекомуникациите, образованието, минното дело, каза той.
Тази година се подготвя третата поредна обиколка – роудшоу в САЩ на посланиците и камарата, която ще започне през месец май 2012 г.
По време на роудшоуто през миналата година посетихме Чикаго, Хюстън, Финикс и Сан Франциско. Говорихме с широк спектър от компании - малки фирми и представители на най-големите компании в Съединените щати. Много от тези компании са в сферата на високите технологии и голяма част от тях работят с по-малко от 50 служители, като в тях има доста венчър кепитъл. Те разглеждат опциите за изследвания и клинични тестове и затова търсят силни партньори в тази област. Много от тях бяха наистина заинтересовани от това, което България може да предложи, обясни Валентин Георгиев.
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в София
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в София, предаде БНТ. По програма Клинтън трябва да остане тук пет часа. Това е пето посещение на американски държавен секретар в страната ни. Самолетът й по програма трябваше да кацне в 12.00 часа, но закъсня с 45 минути. Предстоят й важни срещи у нас.

Агенция „Фокус”
1050 полицаи ще се грижат за охраната на обществения ред по време на посещението на Хилъри Клинтън

1050 служители от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и районните управления ще се грижат за охраната на обществения ред по време на посещението на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. От 7.00 часа са забранени престоят и паркирането на пътни превозни средства на площадите „Княз Александър 1", „Народно събрание", улиците - „Козяк” (между ул. „Елин връх" и университетска болница „Лозенец") и ул. „Безименна” (между бул. „Черни връх" и университетска болница „Лозенец”), както и бул. „Княз Александър Дондуков" (между улиците „Веслец" и „Сердика").
От 11.00 часа е забранено влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. „Цар Освободител" (между булевардите „Васил Левски" и „Княгиня Мария Луиза"), всички улици, пресичащи бул. „Цар Освободител" (между ул. „Аксаков" и бул. „Цар Освободител"), ул. „15-ти ноември" (между бул. „Цар Освободител" и пл. „Св. Ал. Невски"), ул. „Леге" (между ул. „Съборна" и пл. „Ат. Буров"), ул. „Княз Александър I" (между ул. „Съборна" и пл. „ Княз Александър І”). Изключение - превозните средства на градския транспорт.
От 11.00 часа е забранено влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. „Княз Александър Дондуков" (между ул. „Г. С. Раковски" и бул. „Княгиня Мария Луиза"), всички улици, пресичащи бул.„Княз Александър Дондуков" (от ул. "Г. С. Раковски" до бул. „Княгиня Мария Луиза" в периметъра до ул. ”Искър" и ул. „Триадица"), ул. „Московска" (между ул. „Г. С. Раковски" и пл. „Княз Александър I") и ул. „Г. Бенковски" и ул. „Будапеща" (между бул. „Княз Александър Дондуков" и ул. "Московска”). Изключение - трамвайните мотриси на градския транспорт.
От 15.00 часа се забранява влизането и паркирането на пътни превозни средства в двете посоки на пл. „Сборище", ул. „Брезовица" (между пл.„Сборище" и ул. „Боянско езеро"), ул. „Боянско езеро" (между ул. „Брезовица" и ул. „Младост"), ул. „Младост" (между ул. „Боянско езеро" и ул. „Поп Евстати Витошки"), ул. „Пои Евстати Витошки" (между ул. „Младост" и ул. „Белите брези") и ул. „Белите брези" (между ул. „Поп Евстати Витошки" и пл. „Сборище").
От столичната полиция уточняват, че Боянската църква ще приема граждани до 15.00 часа. В района на Министерски съвет ще се ограничи свободното преминаване на гражданите – ще бъдат пропускани само тези, които живеят в района, чрез показване на лична карта.

Агенция „Фокус”
Американски фирми са инвестирали над три милиарда долара в България през последните 16 години

Информационните технологии, енергетиката, аутсорсингът, недвижимите имоти са основни и предпочитани сектори за американските инвеститори. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американска търговска камара в България.
България е привлекателна за американския бизнес и със сектори като селскостопанското оборудване и здравната индустрия. Потенциал за бъдещо развитие имат фармацията и научно-изследователските дейности в биотехнологиите. Над три милиарда долара са инвестирали в България американски фирми през последните 16 години, каза той.
По данни на Българска агенция за инвестиции 218 американски компании са инвестирали в България през 2010 г., като най-много преки инвестиции са били насочени към производството, енергетиката (84 милиона евро) и търговията (23 милиона евро). САЩ бяха отличени като най-голям инвеститор в България през 2010 г. Според прогнози на посланика на САЩ Джеймс Уорлик, 2011 г. също се очертава силна година за инвестициите от САЩ. Инвеститорите от САЩ стъпват с дългосрочни планове в България.
Сред най-значимите американски инвестиции в България от 1995 г. досега са: Компанията "Ей И Ес" в "Марица Изток-1" за над 1 милиард евро, "Уестингхаус" в подобренията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй”, създаването на Българо-американска кредитна банка, глобалният център за онлайн обслужване на клиентите на Хюлет Пакард, инвестициите в образование на "Майкрософт"; "Сиско системс", инвестициите на Дженеръл илектрик"; "Кока-кола”. По данни на БНБ за периода 1996-2010 г. САЩ се нареждат на 8-мо място и са единствената страна в първата десетка, която не е член на Европейския съюз.

Агенция „Фокус”
Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън

Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън днес на “Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Агенция „Фокус”
Министър-председателят Бойко Борисов ще приеме държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне днес с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която ще бъде на посещение в страната ни по покана на министъра на външните работи Николай Младенов. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Сред основните теми на разговорите по време на визитата на Хилари Клинтън ще бъдат двустранното сътрудничество между САЩ и България, ситуацията в региона на Северна Африка и Близкия изток, перспективата пред държавите от региона на Западните Балкани, както и енергийната сигурност.
В двустранните разговори, които ще се състоят в сградата на Министерския съвет, от българска страна ще участват вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков и посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова.
След срещата е предвидена кратка пресконференция на премиера Борисов и държавния секретар Клинтън за представителите на медиите.

Агенция „Фокус”
Посещения на държавни секретари на САЩ в България (Справка, Агенция „Фокус”)


Юли 2008 г.
Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига на второ посещение в България. Райс се среща с министър-председателя на Р България - Сергей Станишев и президента Георги Първанов. Държавният глава я награждава с орден "Стара планина" - Първа степен за заслугите й при освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар от затвора в Либия през юли 2007 г.
Кондолиза Райс е в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. Посещението й е част от обиколка в Прага, София и Тбилиси в периода между 7 и 10 юли.

Април 2006 г.
Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига в България в рамките на неформална среща на външните министри на страните-членки на НАТО, като целта е подписване на споразумение между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

Май 2003 г.
Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл пристига на еднодневно посещение в България. Пауъл уважи церемонията по повод 100-годишнината от установяването на българо-американските дипломатически отношения. Колин Пауъл посети София в рамките на обиколката си в Близкия изток и Европа, включваща още посещения в Израел, Западния бряг, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Русия и Германия.

Ноември 1999 г.
Държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт пристига на посещение у нас, за да подготви първата визита на действащ американски президент в България.

Февруари 1990 г.
Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър посещава Румъния и след това България. У нас той се среща с президента Петър Младенов и с опозицията.


"Гълф Дейли Нюз": Хилари Клинтън призова България да диверсифицира Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова България да спре енергийната си зависимост от Русия като диверсифицира петролните си и газови доставки, предаде "Гълф Дейли Нюз".
След разговори с българския премиер Бойко Борисов Клинтън заяви, че САЩ са партньор в прогреса в енергийната сигурност на България, както и че редица американски компании са в добра позиция, за да подпомогнат това.
Клинтън заяви, че американското правителство ще изпрати свой специален представител за евразийските енергийни въпроси - Ричард Морнингстар, в България следващата седмица, за да обсъди тези въпроси с български официални представители.
САЩ от дълго време са поддръжници на алтернативни маршрути за газови доставки до Европа, заобикалящи Русия. Американски официални представители казват, че зависимостта на Източна Европа от Русия за енергия я оставя уязвима при политически натиск от Москва.

"Нортуест Арканзас Таймс": Хилари Клинтън посъветва България да бъде енергийно независима
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова при посещението си в България страната да спре енергийната си зависимост от Русия, като диверсифицира газовото и петролното си снабдяване, пише "Нортуест Арканзас Таймс". Американски официални представители заявиха, че Клинтън ще използва визитата си, за да подкрепи алтернативи на съществуващи тръбопроводни маршрути, както и за развитие на нови енергийни източници. Според експертите зависимостта на Източна Европа от Русия за енергия я оставя уязвима за политически натиск от Москва.

АФП: Хилари Клинтън призова София да прекрати енергийната си зависимост от Русия
Енергийната сигурност и диверсификацията бяха сред основните двустранни въпроси по време на посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в София, на фона на забраната на българското правителство за проучвания за шистов газ на американския петролен гигант „Шеврон”, предаде АФП.
„Ние сме партньори и ще окажем помощ на България да получи енергийна независимост и сигурност, както и да опази прекрасната си природа”, посочи американският топ дипломат след преговорите с българския премиер Бойко Борисов.
Клинтън ще изпрати специалния пратеник на САЩ по енергийните въпроси в евразийския регион Ричард Морнингстар в София през следващата седмица, за да проведе преговори относно оказването на помощ в защитата на околната среда и енергийната сигурност на страната.
В същото време ръководителят на руския газов холдинг „Газпром” Алексей Милер също се очаква да посети София през идната седмица.

„Ла Либр Белжик”: ЕС ще приеме нов пакет от санкции срещу Сирия, заяви белгийският външен министър
Европейският съюз вероятно ще приеме нов пакет от „ограничителни мерки” срещу Сирия, заяви белгийският външен министър Дидие Рейндерс, цитиран от вестник „Ла Либр Белжик”.
ЕС смята, че сирийските власти са отговорни за продължаващите в страната кръвопролития. „Белгия ще внесе активен принос в подготовката и приемането на санкциите съвместно с европейските партньори”, подчерта министърът.
В Сирия антиправителствените протести продължават вече десет месеца. Ежедневно постъпват съобщения за смъртта на хора – както цивилни граждани, така и служители в силовите структури на страната.

„Известия”: САЩ определиха ветото на Русия и Китай относно Сирия като „пародия”
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън определи като „пародия” действията на Русия и Китай относно резолюцията на ООН за Сирия. Този документ осъжда репресиите на официален Дамаск срещу антиправителствените демонстранти. По време на посещението си в България Клинтън заяви, че ще бъде увеличена помощта на международната общност за сирийския народ. „Това, което се случи вчера в ООН бе пародия”, подчерта Клинтън в София. По нейните думи САЩ ще работят заедно с „приятелите на демократична Сирия”, подкрепяйки противниците на президента Башар Асад, пише вестник „Известия”.
„Ние ще работим за разобличаването на тези, които продължават да финансират режима и да снабдяват властите с оръжие, което се използва срещу беззащитните сирийци, включително срещу жени и деца”, подчерта тя.

РИА Новости: Хилари Клинтън предложи на България да се избави от енергийната зависимост от Русия
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова ръководството на България да се избави от енергийната зависимост от Русия и предложи услугите на САЩ за осъществяването на алтернативни доставки на енергоносители, предаде РИА Новости.
След преговорите с премиера Бойко Борисов по време на визитата си в София Клинтън съобщи пред журналисти, че САЩ са партньор в стремежа на България към енергийна сигурност и редица американски фирми са готови да окажат съдействие на София по този въпрос. Клинтън отбеляза, че за тази цел през следващата седмица в българската столица ще пристигне специалният посланик по евразийските енергийни въпроси Ричард Морнингстар.
Ръководството на България, която почти напълно зависи от руските доставки на газ, и по-рано се обявяваше за алтернативни доставки на енергоносители, в частност на шистов газ. Обаче под натиска на българското обществено мнение София отзова лиценза за проучване за шистов газ в България, който бе предоставен на американската компания „Шеврон” през 2011 г.
Днес премиерът Борисов отбеляза, че проучванията за шистов газ могат да започнат само след като българските специалисти се убедят, че този добив на газ е безопасен за околната среда






Гласувай:
1



1. elahikari - политическо хайку - 1
06.02.2012 19:45
България
на шевронски сълзи не вярва.
Шевронски гъз - кръв сере.

Ела Хикари, bgnet society
цитирай
2. elahikari - политическо хайку - 2
06.02.2012 19:48
Българската земя
отказва да й порят задника
и да пърди на американски. Точка.

Ела Хикари, bgnet society
цитирай
3. elahikari - "Тайнствената" мисия на Хилари в България
07.02.2012 02:19
Внезапно, спешно, загадъчно, шистово тайнствено - само някои от определенията в София за предстоящата визита на Хилари Клинтън. Какви дертове карат администрацията на Обама да се сети, че България е на картата на Европа?

От 2008 година, когато бившият държавен секретар Кондолиза Райс посети България, нито един от най-висшите представители на американската власт не се е мяркал в София. За администрацията на Обама може да се каже, че досега едва ли не заобикаляше София. Вицепрезидентът Джоузеф Байдън посети всички съседни на България страни, някои - като Румъния - по два пъти; президентът Обама беше къде ли не в Европа, вкл. в Турция, а Хилари Клинтън от заемането на поста си до този момент е прелетяла над 610 000 мили (980 хил. километра) и е посетила куп държави в Източна Европа и Централна Азия.

Мнозина в България може и да не са забелязали американското отсъствие - къде поради кризата, къде поради честите изказвания на американския посланик по всички български политически въпроси (отсъствие ли?!), или пък просто поради вторачването на българската публика в собствения й пъп. Но всички забелязват прекъсването на отсъствието, а мнозина вече му приписват почти фантастични причини.

Къде ги стяга чепикът американците?

Предположенията са много. Една споделяна от повечето български медии база за разсъждения е, че посещението било “внезапно”. Тази “внезапност” разбира се внушава спешност и тайна цел, свързана с американските интереси и зловещи намерения. Като например, че пристигането на Клинтън е свързано с едва ли не предстоящ удар срещу Иран. Значи ще искат американците въздушен коридор.

цитирай
4. elahikari - Пропуска се напълно фактът, че п...
07.02.2012 02:22
Пропуска се напълно фактът, че посещението не е спонтанно, нито “внезапно”, и не е инициирано от САЩ. То става по покана на външния министър на България Николай Младенов и е постигнато с продължително мрънкане и дърпане на пешове от страна на България. Посланикът на страната в САЩ Елена Поптодорова каза за Дойче веле следното: “За това посещение разговаряме от есента на миналата година, то е резултат от целенасочени усилия от българска страна да осъществим едно посещение на държавния секретар у нас.”

Друго твърдение е, че Хилари идва в България заради шистовия газ. Нереалистично е да се мисли, че в разговорите в София няма да стане дума за шистовия газ, но е комично да се вярва, че премеждията на Шеврон в България са “предизвикали” цяло високо посещение и едва ли не конспирация с участието на американския държавен секретар.
Друго слабо кореспондиращо с реалността убеждение на българските медии е, че ще се обсъжда отпадането на американските визи за български граждани. Едноминутно “обсъждане” наистина може и да има, София сигурно няма да разочарова гражданите си и ще спомене визите, но и двете страни знаят, че това е без каквото и да било практическо значение: въпросът не е в ръцете на държавната администрация на САЩ, а и няма да получи никакво внимание в годината на президентски избори.

В търсенето на скрити и сензационни причини за “внезапното” посещение на Хилари Клинтън в София се пропускат напълно теми като регионалната сигурност и потенциално много голямата тема за Западните Балкани, а също и потенциално много значителната роля, която САЩ виждат за България в плановете си за региона. Много сигнали от Вашингтон през последните няколко години говорят, че тъкмо това може да се очаква – но само по себе си това също не е причина за посещението.


цитирай
5. elahikari - Тогава какво остава?
07.02.2012 02:24
“Фактът, че няма друго двустранно посещение в друга държава извън участието на Клинтън в конференцията по сигурността в Мюнхен, сам по себе си е знак. Това е търсено от американската страна, за да се отдадат необходимите уважение и тежест на съюзническите отношения между България и САЩ. Така е и казано от американската страна, че подходът към това посещение е именно такъв”, казва посланик Поптодорова.
Администрацията на Барак Обама направи промени в политиката си спрямо Източна Европа, които не са официални, но имат ефект на практическо ниво. Например промените в плановете за разполагането на противоракетната отбрана – САЩ пресяха партньорите за това начинание и България не беше сред избраниците. Какви са причините - няма значение. Обикновено те не са емоционални, а прагматични. Но така или иначе България прекара известно време, събирайки прах на полицата за неизползвани приятелства. Това никога не е приятно.

Администрацията на Обама ще направи още промени, също по съвършено прагматични съображения – като съкращаването на военния бюджет. В този момент никой не знае къде и какво точно ще бъде орязано от американското военно присъствие в Европа - България не прави изключение. Съкращаване или затваряне на американските бази на нейна територия в тази ситуация не може да се изключи, още повече че договорът е за 10 години с право на прекратяване от всяка от страните с едногодишно предизвестие. Дори мисълта за таква възможност сигурно е доста неприятна.

Но независимо от всички минали и вероятни бъдещи промени, Вашингтон далеч не се е отказал от приятелите и съюзниците си в Източна Европа, а България съвсем не е най-незначителният от тях. След дългото отсъствие България се нуждае от малко внимание и присъствие. В този смисъл самият факт, че Клинтън идва на посещение, е по-важен от неговите цели. Посещението всъщност е целта, то трябва да послужи като мехлем за стари и нови огорчения. И за тази цел Америка изпраща най-видната си дама.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1834639
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565