Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2012 16:25 - Парламентът облекчи преотстъпването на спортни обекти и хижи
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 386 Коментари: 0 Гласове:
0



От Юлиана Колева image

Вече и хижа "Седемте езера" в Рила ще може да се даде под наем на юридически лица с нестопанска цел
Фотограф: Надежда Чипева

 

 

Хижи и спортни обекти с национално значение вече ще могат да се отдават под наем на фондации и спортни федерации. Облекчава се и режимът за преотстъпване на спортните обекти на спортни клубове и федерации вече не чрез търг или конкурс, а чрез преотстъпване на право на ползване. Вече и хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на туристически дружества. Правото ще се дава за необичайно дълъг срок – 20 години.

Това предвиждат промени в закона за физическото възпитание, приети на първо четене от депутатите. Законът беше приет със 105 гласа "за", 1 "против" и 11 "въздържал се".

От ГЕРБ декларираха, че процедурата за преотстъпване на право на ползване би могла да отпадне между първо и второ четене заради процедурите за тези обекти, приети вече в закона за публично-частното партньорство.

Не беше обявена обаче промяна в текста, позволяващ отдаването под наем на национално значими обекти.

Досега в закона беше забранено отдаването под наем и преотстъпването на национални спортни обекти и хижи, които бяха изброени в два списъка. Сега тази забрана отпада. Остава само забраната за приватизация.

Обекти като Националния стадион "Васил Левски", комплекса "Диана", колодрума "Сердика", тенис зала "София" и други ще могат да се управляват и с тях да се разпореждат фондации, работещи в съответните сфери или от спортни федерации. Така ще могат да бъдат преотстъпени и досега защитените от отдаване под наем хижи като Национален пещерен дом - с. Карлуково, хижа "Плевен" - Стара планина, хижа "Здравец" - пл. Родопи, хижа "Пионерска" - пл. Рила и хижа "Седемте езера" - пл. Рила.

От забраните отпадат още над 10 спортни обекта, класифицирани с национално значение като Зимния дворец в София, Двореца на културата и спорта във Варна, комплекса в Белмекен, зала "Фестивална" и др.

Тези обекти ще могат да се дават под наем за 10 години.

Досега хижите по принцип пък не можеше да се дават под наем, а само по реда на закона за концесиите. Сега това става възможно, като за взимане под наем на хижите, които са публична държавна и общинска собственост ще могат да кандидатстват юридически лица с нестопанска цел, а за тези частна държавна и общинска собственост - само спортните федерации и клубове. Туристическите дружества обаче ще могат да взимат чрез право на ползване хижи както публична, така и частна държавна и общинска собственост.

Измененията предвиждат нова процедура за преотстъпване на спортните обекти и съоръжения – държавна и общинска собственост, чрез право на ползване на спортни клубове и спортни федерации. Правото ще се учредява срещу представена финансово обезпечена инвестиционна програма за поддръжка, развитие и модернизация на спортните обекти и съоръжения.

Тези договори ще са за 20 години, а правото на ползване може да се предостави и без търг или конкурс, ако това бъде взето като решение от собственика на обекта – държавата или общините.

По този ред ще могат да се преотстъпват и хижи на туристически дружества.

Текстовете за новите правила за преотстъпване на спортните обекти и хижите предизвика съмнения на опозицията, че те ще отидат в ръцете на избрани дружества и достъпът до тях ще бъде ограничен и затруднен.

Опозицията заяви, че министърът на спорта се опитва да си прехвърли задълженията на общините с текстовете, предвиждащи държавата да прехвърля на общините спортни обекти и дейности.

Беше разкритикувано и отпадането на текста, който забранява спортни обекти и съоръжения - публична държавна или публична общинска собственост, да се включват в имуществото на търговски дружества. Тази забрана обаче е регламентирана в законите за държавната и общинската собственост и не е ясно как ще заработи.

Промените създават и антидопингов център и по-добър антидопингов контрол.

Спортни бази ще се преотстъпват по-лесно за управление
Борисов: Да ми закичват на ревера корпоративен интерес няма да допусна"Брюкселски вятър" е довял новите промени на ГЕРБ в проектозакона за горите
"Бял слон" в нужда
Има ли бизнес под стадиона





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1835813
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565