Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2011 08:48 - ЕК определи ситуацията в България като много сериозна
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 415 Коментари: 1 Гласове:
3



Ромските гета вече стягат отряди за самоотбрана МВР призова гражданите да не се поддават на провокации
  image  

Жандармерист, охраняващ варненския квартал "Максуда", играе с ромски деца. Във вторник вечерта бяха арестувани 50 демонстранти, които се бяха запътили към циганската махала. Преди това българи замеряха къщите на ромите с камъни, протестирайки, че ги пази жандармерия. В повечето ромски квартали в страната има засилено полицейско присъствие.


Неспиращите протести срещу ромите, започнали след убийството на 19-годишен младеж в Катуница, доведоха до взривоопасно напрежение в гетата в цялата страна. Ромските квартали се готвят за кръгова отбрана, въоръжени с ножове, сопи, коси и друго оръжие. Ромите не пускат децата си на училище и не ходят на работа. Истерията се подклажда от слухове за нападения и множество фалшиви сигнали за инциденти. За да предотврати сблъсъци, МВР изкара почти цялата жандармерия и полиция по улиците и призова гражданите да запазят спокойствие. От ситуацията в България се притесни дори Европейската комисия, която вчера обяви, че ситуацията у нас е много сериозна.

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче смята, че нищо не налага да прекъсне предизборния си отпуск. "На този, който иска да създава напрежението, аз отговарям с пътища", коментира премиерът Бойко Борисов, който също се е отдал на предизборни мероприятия.

Най-масови са протестите в Пловдив, София, Варна и Бургас. Полицаите трудно ще издържат дълго да пазят едновременно ромските махали и шестващите протестиращи. От МВР твърдят, че имат достатъчно ресурс да се справят със ситуацията. Въпреки това над 100 роми от Русе обявиха, че създават свои патрули и групи за бързо реагиране при необходимост. През нощта четири къщи в ромския квартал, в които е имало жени и деца, са били обстрелвани с камъни от тълпа от 30-40 младежи, предаде БГНЕС.

Снощи Варна бе на крачка от масови безредици, разказа пред Би Ти Ви комисар Димитър Димитров, директор на ОДП-Варна. "Групата роми в Каменар - над 400 души, бяха готови да дойдат в града и да се саморазправят с тълпата. Това ме принуди да пренасоча части и да въздържим тази втора тълпа. Напрежението беше ескалирало до краен предел", обясни комисар Димитър Димитров. Полицията е задържала вчера трима роми, които возели в кола 19 бутилки, пълни с "коктейл Молотов".

Слух за прииждащи рокери от Варна предизвика паника и сред жителите на ромските квартали в Добрич. Според очевидци живеещи в махалите тръгнали в късния следобед с лопати, брадви, тояги към джамията в центъра на града, след като се разпространила "новината", че храмът е нападнат. В кварталите с компактно ромско население бяха изпратени полицейски екипи и напрежението беше овладяно.

Близо 300 роми от квартал "Столипиново" в Пловдив блокираха улица "Ландос" в махалата. Те протестират срещу смъртта на 46-годишен мъж, прегазен от автомобил близо до село Скутаре. Според протестиращите шофьорът на колата нарочно е прегазил човека, който бил от ромски произход. "Инцидентът не е умишлен и няма данни за умисъл на този етап от разследването", твърдят от полицията в Пловдив. Кварталът от няколко дни е плътно обграден от жандармерия.

Слухове за отвличане на деца в Ямбол паникьосаха жителите на комплексите "Райна Княгиня" и "Георги Бенковски", но бяха опровергани от местната полиция. В димитровградските квартали "Изток" и "Вулкан" ромите прекараха нощта на улицата, въоръжени с подръчни средства, в очакване на нападение. Те били провокирани от слух, че към тях идват рокери от Пловдив и Стара Загора. След сигнал на тел. 112 в квартала са пристигнали екипи на полицията, които успокоили обстановката, а рокери не се появили. По-късно в районното управление в Димитровград е бил задържан провокаторът.

В Перник е имало подобна ситуация, обясни главният секретар на МВР Калин Георгиев. Там два ромски квартала се въоръжили и излезли на улиците около 1.00 ч. Отново е имало фалшиви сигнали за предстоящо нападение от наказателни отряди. Полицията обаче реагирала навреме и успяла да убеди ромите, че сигналът е фалшив.

Три училища в Сливен, в които учат ромски деца, пък спряха учебните занятия, тъй като родителите са подплашени от слухове за нападения. "Около 10 ч. при абсолютно спокойно протичане на учебните занятия в двора нахлу тълпа от 200-300 родители, изплашени, че децата им ще бъдат бити от групи, които идвали откъм центъра", разказа директорът на 6-о училище Митко Митев, цитиран от дир.бг. На други родители било казано, че има прегазено от кола дете пред училището. Слух за нападнати или застрашени ромчета станал причина родителите да си приберат децата и от 1-во училище в кв. "Комлука".

"Хората се страхуват и това е причината да не пускат децата си на училище", коментира вчера просветният министър Сергей Игнатов. По негови данни най-засегнат е районът на Пловдивско - в две от училищата не е имало занятия заради обявения траур, в друго училище децата от ромски произход също не ходели на училище.

До тази безпрецедентна ситуация се стигна, след като полицията не успя да овладее ситуацията в Катуница, където на 23 септември загина 19-годишният Ангел Петров. Той бе ударен от микробус, шофиран от приближен на ромския бос Кирил Рашков, известен още и като Цар Киро.

След първата вечер на сблъсъци полицията започна да арестува масово. Във Варна дори признаха, че не им стигнали белезниците в понеделник, за да приберат всички нарушители. Първия ден бяха арестувани 130 души, през втория - 168. Задържаните са предимно по обвинения за притежаване на бомбички, ножове, бухалки. Един човек е арестуван за расистки изказвания и ще бъде обвинен за подбуждане на етническа вражда. Част от задържаните са наказани с няколко денонощия арест или глоби от 100 до 300 лева. В София полицията постави барикади около парламента, където приключват шествията вечер. МВР започна и акция в социалните мрежи, където се събират протестиращите. От "Фейсбук" са изтрити няколко десетки страници, но на тяхно място моментално се появиха нови.

Не е ясно колко време ще продължат ежедневните протести в различни градове. В събота обаче се очаква в столицата да се струпат агитки от цялата страна.

прочетено във вестник Сега



Гласувай:
3



1. ketcakuatl - Време беше мангалите да бъдат ст...
04.10.2011 08:56
Време беше мангалите да бъдат стреснати малко. Трябва още!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1836115
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565