Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2011 00:18 - За ромската престъпност: не особено оптимистично
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 782 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Филип Гунев

Дебатът за ромската престъпност е отново тема на деня, но както и при предишни инциденти се лута между истеричните реакции на крайнодесните и правозащитниците и мълчаливото присъствие на МВР. И няма как да бъде по-различно, след като темата за "циганската престъпност" остава табу за международни и местни неправителствени организации, които иначе произвеждат безброй изследвания за интеграция на ромите.


Те продължават да заобикалят или цензурират всеки опит темата да бъде поставена на масата от страх да не засили негативните стереотипи спрямо ромите. МВР си мисли че пази етническия мир, като не търси решение на проблема. Реалността обаче е, че негативните стереотипи няма къде повече да бъдат засилени и е време да се погледне истината в очите и да се мисли за реални решения.

Има ли ромска престъпност?

Една от основните критики на различните правозащитници е, че специфична ромска престъпност не съществува. Криминологичният анализ обаче показва нещо по-различно. Вярно е, че има множество престъпления като грабежи, кражби, убийства, където няма етническа специфика на престъплението. Множество други обаче - поради социално-икономически и културни фактори - или се извършват предимно от роми, или се извършват по специфичен ромски начин.

Примерите с организираните джебчии и участието и контрол на цели ромски родове и мешерета е може би най-лесният. Дори ромските мрежи за трафик на хора и проституция, където родово-семейните принципи са в основата на организацията, са различни от начина, по който българските мрежи за трафик на хора работят. Друг пример са лихварите, които засягат и работят в ромските махали далеч повече, отколкото в българските.

Търговията с гласове е също най-вече ромски феномен. Не на последно място е организацията на различни видове масови кражби като тези на метали или дървесина, където отново организацията на ниско/средно ниво е в махалите.

Хероинът също е на път да се превърне в специфично ромски проблем, тъй като говорещите турски роми са сред основните трафиканти, а ромските гета id сред основните депа за продажба на хероин. Разбира се, от всички тези организирани престъпни дейности често, но все по-рядко по най-високите нива печелят не роми от типа на Цар Киро, а български бизнесмени, олигарси и политици.

Останалото – диспропорционално по-голямото участие на роми в различни видове конвенционални престъпления е факт, който МВР се опитва всячески да прикрие, отказвайки да води сериозна статистика за извършители на престъпления и жертви по етнос.

Този факт обаче е всекидневен опит за много българи и роми (последните стават по-често жертва на например на убийства) и ясно прозира от изследванията на жертви на престъпления, които Центърът за изследване на демокрацията провежда ежегодно.

Причините за тази тъжна реалност са социално-икономически: безработица, липса на специален подход в образованието, липсващата инфраструктура на гетата. Културният елемент (напр. силните семейно-родови отношения) не е причина за престъпната дейност, а по-скоро фактор, който спомага престъпната дейност да бъде организирана по специфичен начин или да бъде организирана масово.

Масовостта, т.е. случаите, когато няколко десетки души извършват престъпление, разграбвайки изоставено предприятие или влакова композиция или изсичайки гора, също е специфика, която не намира паралел сред българските престъпници.

Какви са решенията?

Когато "Атака" иска да й дадат МВР, едва ли има реален план какво точно ще прави с него по отношение на ромската престъпност. (Иначе кадрите на ДС сигурно имат далеч по интересни идеи за развитието на МВР.) Риториката на Волен Сидеров предполага да се построят още 5-6 затвора - всеки за по стотина милиона лв., и те да бъдат напълнени с роми. Това едва ли ще реши проблема обаче.

Най-вероятно е в средносрочна и дългосрочна перспектива даже да го влоши, освен ако планът на г-н Сидеров не е да се строят постоянно затвори и постепенно значителна част от ромското население да бъде затворено там.

Има вариант и със "засилено полицейско присъствие" във и около ромските махали и села – т.е. някаква химерична форма на тотален (а ла тоталитарен) контрол и вербуване на множество информатори, може би също е част от пакета "антициганска престъпност" на Сидеров.

Този подход вероятно ще има известен ефект, но може да има и просто ефекта на дислоциране: т.е. махалите, които са особено репресирани, постепенно да се изпразнят или преместят към селата или по-малко репресирани махали.

Сценариите, които се чертаят от крайнодесните, така и остават неясни и не особено перспективни, а и сигурно ще срещнат отпор от различни институции в ЕС, тъй като ще са със сигурност дискриминационни. Затворите пък остават начин за известно време престъпниците да бъдат спрени, но най-вече те са място, където престъпниците повишават квалификацията си, изграждат социални мрежи, които след това им помагат да бъдат още по-ефективни престъпници.

Разбира се, поводът за сегашните брожения е не толкова конвенционалната престъпност, колкото неефективността и корупцията в разследването и наказването на организираната престъпност, която Цар Киро донякъде символизира. Решенията за това са отделна тема.

Какво ни остава като алтернатива? В Западна Европа и САЩ проблеми с престъпността в имигрантски/малцинствени общности съществуват и правителствата и неправителствените организации признават проблема и работят за решаването му.

Като се започне от най-различни програми за превенция на престъпността и програми, обхващащи бивши затворници или деца и младежи в рискова среда (семейна или общностна), и се стигне до множество програми за социално-икономическо и образователно развитие, които обаче са съобразени и се водят от сериозен криминологичен анализ.

Т.е. програмите за намаляване на безработицата например се насочват приоритетно към райони, които генерират престъпност. Работата в училищата с деца в риск върви паралелно.

Има ли светлина в тунела?

До каква степен има шанс нещо реално да бъде направено с ромската престъпност в близко бъдеще в България? Една реалистична прогноза по-скоро е песимистична. Сегашното правителство, както и всички предходни, няма визия за решаване на "ромския проблем".

По-горе споменатите програми не са от типа "магистрала", където след две години можеш да я "пипнеш". Това са дългосрочни инвестиции, чийто ефект може да е след 5 или 10 години и които изискват някаква форма на безкористно стратегическо мислене, което не е познато като феномен в българската политика.

Въпреки че МВР няма да е единственият играч в едно такова дългосрочно решение, то може би трябва да е активен участник и да дава типа криминологични анализи, които да насочват политики за превенция на престъпността на другите министерства.

Отново в краткосрочен план това звучи невероятно, защото просто в МВР такива анализи не се правят, особено с цел изработване на политики. Не на последно място, тези програми са и скъпи удоволствия, които богати държави могат да си позволят.

България пак има шанса да има достъп до европейски средства, които могат да се насочват и в тази посока. Мълчанието, в което е обгърната темата и от МВР, и от неправителствения сектор обаче, няма да продължи твърде дълго, защото ще трябва да се търси отговор на обществения натиск.

Единственото, на което можем да се надяваме, е в периодите на икономически растеж да се създават работни места и по-високи доходи за част от ромското население и това да тушира проблема с престъпността до следващия цикъл на рецесия.

* Авторът е научен сътрудник към Европейската програма на Центъра за изследване на демокрацият
а



Гласувай:
7



1. elahikari - Костов: ГЕРБ рекетира ромски босове заради изборите
04.10.2011 00:26
ДСБ предупреди за очаквана брутална рекетьорска акция, дирижирана от ГЕРБ, по отношение на ромските босове. Това каза на пресконференция лидерът на тъмносините Иван Костов, цитиран от БТА. По думите му управляващите се опитват да измъкнат контрола върху ромския вот от ръцете на ДПС и БСП.

Според него борбата е за гласовете на ромското малцинство, като ГЕРБ се опитва да рекетира ромските босове, които на свой ред контролират ромите. Един от примерите е инцидентът в Катуница, но и да не беше той, щеше да има друг, смята Костов.

Не е случаен, смятат от ДСБ, тройният конфликт на интереси, наблюдаван при Цветан Цветанов - едновременно да е вътрешен министър, да оглавява предизборния щаб на управляващата партия и да контролира парите от Европейския съюз, отпускани за ромската общност у нас, особено в годината на ромското включване. С голяма част от тези средства сочените за ромски барони са си построили дворци, а МВР ги оставя безнаказано за извършените от тях нарушения, коментира Иван Костов.

От партията за пореден път призоваха Цветан Цветанов да напусне политическата сцена. "Никога толкова нагло никой не си е позволявал такова драстично влизане в конфликт на интерес, както Цветан Цветанов, още повече предвид договорките за участие в изборите, за които говори Кирил Рашков", каза Костов.

По думите му управляващата партия ще използва досегашния чадър над ромските барони, като го изтъргува срещу изборни гласове от ромското малцинство.

Според Костов от една страна има опит контролът върху ромския вот да бъде измъкнат от ръцете на ДПС и БСП, от друга страна - от продължаващите протести печелят както ГЕРБ, така и партньорът им "Атака", която по думите на Костов в момента получава "доза адреналин в изнемощялото си сърце".

"Косвеният ефект за коалицията "ГЕРБ - Атака" ще дойде от това, че неориентираните хора от българския етнос чуват плитките, но кресливи гласове на "Атака". Плитки, защото те не посочват нито едно политическо решение на нито един сериозен проблем.
цитирай
2. elahikari - ===
04.10.2011 00:27
Това е проблемът "Катуница". Катуница е повод, ако не беше той, щеше да има друг", смята лидерът на ДСБ.

Допълни, че и ГЕРБ имат сметка от раздухване на политическата ескалация, защото така на заден план отива дебатът по техните неизпълнени обещания, като пенсии и доходи. Добави, че от битката за ромските гласове ще спечели ДПС със сигурност, а вероятно ще загуби БСП.

В неделя пред БНР лидерът на ДСБ коментира, че български етнически модел е наследство на
политиката на Държавна сигурност по отношение на малцинствата - затварянето им в гета,
малтретирането им, а лидерите да бъдат вербувани. "По този начин лидерите държат своите хора в гетото, а властта се оправя с лидерите. Това е политиката, наречена български етнически модел", каза Костов.

Като последица от нея той посочи, че българският етнос е основният платец на данъци. По думите му "Гигантски преразпределителни процеси насочват тези данъци към общините с преобладаващо смесено население, турско и друго, а тези общини въобще не плащат или плащат минимални данъци на държавата".

Втората линия според лидера на ДСБ, по която данъците отиват към малцинствата, е системата за
социално подпомагане, изцяло почти насочена за подпомагане на ромски, изпаднали, турски и прочее семейства. "Тази политика придоби огромни мащаби след официалното влизане на Движението за права и свободи във властта", заключи Костов.
цитирай
3. elahikari - Закъсня ли фатално държавата с проверката на незаконно забогателите?
04.10.2011 00:32
Случаят "Катуница" извади на бял свят фрапиращи факти за чадъра, който е имал Кирил Рашков (Цар Киро) в продължение на целия преход. Една дузина институции не са си вършили работата или целенасочено са пречели, за да бъде осъден ромският лидер.

Изплашени от ескалацията на напрежението, политиците решиха да отговорят на недоволството на хората по два начина - с "мащабна проверка на незаконно забогателите" и "регистър на местните феодали". Това беше обявено след свикания в събота Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

Тези мерки са популистки по своя характер, защото целят да убедят хората, че държавата си е на мястото. Логичният въпрос е - къде беше тя досега? И дали тези проверки на незаконно забогателите не са прах в очите на хората или е предизборен рекет на управляващите, както смята лидерът на ДСБ Иван Костов.

Как смятате - закъсня ли фатално държавата с тези проверки и има ли полза от тях за обикновените граждани (данъкоплатци). Обречени ли са усилията на институциите със задна дата да търсят сметка на хората, натрупали богатство по нечестен път? Или всичко ще приключи като в поговорката "куче влачи - диря няма"..

Всички лица с над три висящи да бъдат поставени в особен регистър на скенер. Тези хора, тези престъпници, които тормозят населените места, да заемат мястото, което им се полага", заяви президентът Георги Първанов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност в събота
цитирай
4. killuminati - Здравейте хора, братя Българи!
04.10.2011 08:41
Бъдете първо Човеци, после Българи.
Осъзнайте - ако се биете с циганите, но самите вие не се ли превръщате в такива?
А не ви ли манипулират с това разделение? Не е ли негова цел да не би да тръгнем срещу истинските престъпници - тези по върховете? Дали не ги е хванал страх, че се осъзнаваме малко по малко?
А кога ще протестираме пред "мутрите", те не са ли феодали?
А кога пред заводите с минимални заплати?
А кога пред шивашките цехове - робски крепости за българската жена?
Не се връзвайте на провокациите от страна на Тъмните ложи, те разделят и владеят чрез страх и омраза!
Това са мерзости, чужди на Бог! Чужди на светлия Българин, потомък на Орфей, потомък на Богомилите!
Някои цигани, безспорно са лоши, но не всички. Обобщаването се ползва за пропаганда – това са стереотипи.
Много цигани ги е страх от нас, но и това не е повод за гордост, аз предпочитам Уважение, вместо страхопочитание...
Насилието е пътят на слабите. Да се избием и какво?! С какво ще бъдем по-различни от турците и техния геноцид над арменци и кюрди? С какво ще бъдем по-различни от преселниците в Америка - избили индианците?
Да, циганите са особено племе, но нима това е решението? Нима до там стигат нашият ум и сърце? Нима не можем повече от това?
Аз мисля, аз зная - че можем.
Защо в Изтока има цигани, а в Запада има много малко, знаете ли?
Защото векове наред Запада ги е колил и бесил, а сега ви омайват с кухи приказки за ценности! О неразумни, не бъдете като тях. Ние сме народа с ценностите, защото когато Тъмни сили са вилнели, ние сме дали убежище на загиващи хора, дали сме им домове, дали сме им възможност за живот. Да те са забравили това, но нима вие не сте го забравили също?
Нищо не се случва без Божията Воля! Щом ги има тях - има какво да научим от тях. Нима мислите, че само тяхното племе има грях на сърцето си? Защо виждаме треската в окото им, а гредата в нашето не?
Простете им, за да ви бъде простено и на вас!
Дайте има шанс, за да ви бъде даден и на вас!
Бъдете будни, свободни Българи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1836225
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565