Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2011 00:40 - Въведение Богородично в храма
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 231 Коментари: 0 Гласове:
1



    image

На 21 ноември Светата Църква чества Въведението на Света Богородица в храма.  Иконата "Въведение на Божията майка" представя тригодишната Св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Изобразеното на тая икона събитие ни внушава желанието да водим децата си в храма Божи, от млади години да ги учим на молитва и познаване на Св. Писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела, мъдростта и благочестието. Не случайно с решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж; според първоначалния замисъл - ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Какво ни спомня Богородичният празник?

 

Когато Пречистата Св. Богородица навършила три години, светите и праведни Нейни родители Иоаким и Анна решили да изпълнят дадения от тях обет - да отдадат в служба на Бога роденото, дългоочаквано от тях, дете. Те извикали в Назарет, където живеели, всички свои родственици от Царския и Архиерейския Израилев род -  Праведният Иоаким бил от Царския род, а Света Анна била от Архиерейския род. Приготвили много свещи и обградили Пречистата Дева Мария с царско благолепие. За царската украса на Богоотроковицата Св. Теофилакт, архиепископ Български, говори:

 

„Трябваше въведението на най-Божествената Отроковица да бъде достойно за Нея, да не се докосва до този пресветъл и много ценен Бисер бедна одежда.”

 

Като стигнали в града, те тържествено влезли в Храма и повели там тригодишната Дева Мария. С веселие и голяма радост Отроковицата вървяла в Господния дом като в чертог, понеже, макар и малка по възраст, била съвършена по Божия благодат. При въвеждането й в храма първосвещеник Захария извършил необикновено и удивително за всички дело: той въвел отроковицата в самата Святая Святих, която била зад втората олтарна завеса, където бил Ковчегът на Завета, обкован отвсякъде със злато, с херувими на славата, осеняващи очистилището. Там не можели да влизат не само жени и мъже, но и свещениците, а само първосвещеникът, и то веднъж в годината.

 

От самото начало на живота си в дома Господен Преблагословената Дева била дадена в помещението за девици, понеже Иерусалимският храм, построен от Соломон, имал много жилищни помещения, както пише древният историк Йосиф.

 

Тригодишната Дева Мария била настанена именно в такова помещение, при което към нея били прикрепени по-големи по възраст и изкусни в писане и ръкоделие девици, за да може Богоотроковицата от млада възраст да се научи на писане и ръкоделие. Богоотците Иоаким и Анна често Я посещавали. Света Анна особено често идвала като майка да види Дъщеря си и да Я поучи. Според свидетелствата на Св. Амвросий и историка Георгий Девата скоро изучила ветхозаветното еврейско Писание в съвършенство. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение – да стане майка на Божия Син. Затова Църквата я нарича прекрасна зора, от която изгрява Слънцето на правдата. И не само Писанието, но Тя изучила прекрасно и ръкоделието, както за това говори Св. Епифаний:  „Тя се отличавала със сила на ума и любов към учение. С благоразумието Си удивлявала всички. Занимавала се предимно с неща, потребни на свещениците при служението в храма. Тя така изучила ръкоделието, че впоследствие, при Сина си, можела да изкарва прехраната си с него. С ръцете си Тя направила хитон за Господа Иисуса, който не бил ушит, а целият изтъкан.”

 

Чествайки Въведението Богородично в храма и като празник на християнското семейство и православната учаща се младеж, нека си припомним духовните наставления на един велик Църковен учител – Св. Григорий Богослов (IV в.):

 

„Сине мой, преди всичко живей със страх пред Бога и любов към Бога, защото за всеки разумен и добър човек Бог е начало и край на всеки живот.”
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1836060
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565