Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2012 02:26 - Деца в риск
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 337 Коментари: 0 Гласове:
0



Ромска фамилия.
Бум на непълнолетни родилки, на недоносени и боледуващи деца, на жени, които никога не получават лекарска помощ през бременността си. От едната страна е демографският срив, остаряването, емиграцията, а от другата е армията на необразованите, безхаберни и безпътни майки, които произвеждат деца, защото така им се е случило. И възрастта им спада с всеки ден: едва започнали да дават сигнали за хормонално съзряване, те попадат в обятията на някой също толкова диворасъл левент, който веднага ги превръща в майки. Така всеобщата неграмотност се мултиплицира с темпове, които гарантират само едно: расте поколение на деца, осъдени да бъдат болни и емоционално недоразвити.
Маргарет Бюфорт, баба на един от най-легендарните английски крале - Хенри Осми, е родила детето си на 13-годишна възраст. Петата съпруга на Хенри - Катрин Хауърд, е на 14 години, когато той я пожелава. Героите на Шекспир Ромео и Жулиета са съответно малолетна и непълнолетен. В онези години обаче средната продължителност на живота не достига и 30 години, а хората умират с хиляди, защото ги поразяват болестите, които покосяват континенти. Затова която жена е била достатъчно здрава, е раждала млада, та да продължи рода въпреки естественото измиране на много от децата й.
У нас все повече жени, и то съвсем не само от ромски произход, отказват да ваксинират децата си срещу най-страшните за човечеството болести, защото щели да гледат хлапетата си по естествен начин.
Пренебрегват се ваксините срещу полиомиелит (детски паралич), дифтерит и тетанус. Почти 8% от хлапетата не са ваксинирани срещу морбили, рубеола и паротит. Около две на сто от малчуганите не са предпазени от туберкулозата.
И докато за едни бягането от ваксините е уродлива мода и въпрос на себеутвърждаване чрез пълна здравна неграмотност, за други тези грижи не означават абсолютно нищо, защото самите родилки не са получавали никакво внимание в живота си.
Не може да бъде постигнат пробив нито през нагласата на тези майки, които считат, че ваксините са зло, дошло от друга планета, нито може да бъдат обхванати всички  родилки от малцинствата, които се крият по коптори и гледат децата си, като ги захранват с консерви с русенско варено.
Нищо чудно, че някои социални групи се множат досущ като в Средновековието – раждат от детска възраст и продължават да се възпроизвеждат, като само бащите се сменят. Някои отрочета се раждат болни, други заболяват и умират, трети загиват поради липса на грижи, четвърти биват пребивани от роднини или от тежките ръце на новопоявили се бащи и мащехи.
Международно проучване сочи, че за близо 60 000 наши хлапета, родени от невръстни майки, рискът за здравето, а и за отглеждането им в нормална среда е очевиден. Тези малчугани са повече от някогашното население на град Видин, например. По-страшно е, че те самите след няколко години може също да възпроизведат този модел на нашенско средновековие в 21-ви век.
ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1836075
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565