Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2012 09:29 - Изпързалянето на гората
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 479 Коментари: 2 Гласове:
2



image 
Митническите контролни органи ще бъдат разтоварени от едно от своите задължения, ако бъдат приети гласуваните от правителството промени в Закона за горите. Причина е, че измененията предвиждат отпадане на режима за издаване на удостоверение за износ и внос на необработен дървен материал, с който на практика тази стока сега е поставена под специален режим. Мотивите на вносителя са, че "въпросната мярка не оказва търсеното благоприятно въздействие, възпиращо нарушенията в тази област". Преведено на прост език, това означава, че държавата си признава, че въпреки изискването за удостоверение за износ необработеният дървен материал си "пътува" свободно и без такова. Освен това от внесения в Народното събрание текст става ясно, че пречка за изпълнението на това законово изискване има и поради недостатъчната численост на служителите на изпълнителната агенция по горите, заради което не може да се осигури нужното "присъствие, контрол и заверка на удостоверенията на всички изходни пунктове в страната". Забавното в случая е, че докато тези текстове отпадат поради "липсата" на административен капацитет, в проекта се връщат други от предишния Закон за горите, засягащи лова, отпаднали преди време поради същите причини.

Параграф 22
С премахването на изискването за наличието на специално удостоверение за износ на необработена дървесина отпада и друго – за доказване на законността по отношение добива на суровината. Според сега действащите текстове от закона, за да се получи удостоверение за износ, се изисква доказване на произхода на дървесината – чрез договор за добив или фактура за закупуване. Изисква се и външнотърговски договор, с който да бъде доказано накъде пътува дървеният материал, както и документ за платена такса за издаването на документа. С параграф 22 от проекта за изменение на Закона за горите всички тези изисквания са заличени.

Според някои екоорганизации тези промени ще доведат до изчезването на огромни горски площи. "Това е нарушение на няколко европейски регламента за гарантиране законността на използваната в общността дървесина и би поощрило незаконния дърводобив. Нещо, което е особено опасно за частните гори", се казва в становище на Сдружение "Екофорум за устойчиво развитие". Опасенията, че частните гори ще бъдат изсечени и изнесени, се подсилват и от друг текст, с който се отменя изискването добивът на дървесина да се извършва от регистрирани търговци в случаите, когато това се извършва от физически лица, които секат собствени гори. "Тези промени означават, че вече няма никаква гаранция за законността на добиването на един необработен дървен материал", казва Андрей Ралев от Коалиция "За да остане природа в България". Според него има и още един сценарий - с отпадането на изискването за изключване от горския фонд на територии, за които имат план за изграждането на ски писти, е възможно всички гори там да бъдат изсечени с мотива за изграждане на нови ски писти.

Всяка гора - ски писта
"По този регламент може цялата страна да се направи в ски писти и да бъдат изсечени всички частни гори", казва Ралев. Подобно опасение изрази и бившият заместник-министър на земеделието и храните Георги Костов, който е автор на приетия преди по-малко от година изцяло нов Закон за горите. В интервю за "Дарик" той казва, че "промяната, с която ски пистите няма да бъдат изключвани от държавните горски територии, има една опасност частните собственици да започнат да си учредяват право на строеж на писти и примерно да кажат от Пампорово до Асеновград да бъдат изпълнени с частни писти, които никой не може да спре".



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elahikari - Промени под натиск Законът за горите
07.01.2012 09:32
Правителството набързо внесе в парламента промените в Закона за горите. Аргументите на министрите са, че така се помага на ски туризма в България. Законовите облекчения ще облагодетелстват собствениците на курортите, които ще могат по-свободно да развиват своя бизнес. Принципно това не е лошо - бизнесът печели, плаща данъци, създава работни места, туристите са доволни.

Но от другата страна са еколозите - те казват, че правителството променя закона така, че да е удобен на няколко фирми и че министрите се огъват под натиск. Интересът на бизнеса влиза в конфликт с опазването на планината от екологична гледна точка - подозренията срещу него са реални, защото в повечето курорти инвеститорите нарушават или концесионните си договори, или правилата за сеч. От трета гледна точка стои и монополното положение, което превръща собствениците на ски съоръжения в абсолютни господари на планината, а те са доказали, че са безскрупулни да го използват, като налагат дискриминационни правила на другите, които искат да развиват бизнес в планината.

Това, което прави в момента държавата, уж е да установи границата между опазването на околната среда и интересите да се секат гори за нови писти - т.е. между частния и обществения интерес. Става ясно как ще спечелят инвеститорите, но не става ясно как ще спечелят потребителите. Освен това до този момент тя нито веднъж не е наказала инвеститорите за нарушаването на договорите или концесиите им, но за сметка на това отстъпва пред всяко тяхно искане. Което е най-малкото подозрително. А може би и недостойно.

цитирай
2. yotovava - Освен това до този момент тя нито веднъж не е наказала инвеститорите за нарушаването на договорите
07.01.2012 09:47
или концесиите им, но за сметка на това отстъпва пред всяко тяхно искане.

За мен показателен беше стопирането на новия скисезон от Витоша АД.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1835333
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565