Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2012 07:59 - Трябва да крещиш, за да те чуят
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 695 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 24.06.2012 08:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Инструментите на гражданското участие не работят, резултати се постигат само с блокиране на улици
image
Фотограф: Надежда Чипева
Тридесет и пет. Толкова са акциите, действията и спонтанните протести, които природозащитни движения и будни граждани организират, докато поправките в Закона за горите се обсъждат в парламента. Правят филми, в които обясняват какви са проблемите в закона. Участват в дискусии. Организират шествия, флашмоби и живи вериги. Пишат становища до депутати. Пращат имейли и есемеси. Но никой не ги чува. Вратите на народните представители се оказват плътно затворени. Филтърът на медиите рядко пропуска новини, в които главният герой няма общо с политиката. Мнозинството от гражданите остават апатични към случващото се. Докато един ден кръстовището на Орлов мост не се оказва блокирано. Енергията, която видяхме там, е наистина нещо хубаво. В едно развито гражданско общество обаче излизането на улицата е последният инструмент на неговото участие. А тук си крещим още от вратата.

"В България трябва да се крещи, защото публичното пространство се раздвижва само при скандали - иначе не само държавата е глуха, но и обществото не чува", коментира за "Капитал" Васил Гарнизов, доцент по политическа антропология в Нов български университет.

Представители на природозащитните организации разказват, че са били тотално игнорирани при обсъжданията на закона в парламентарните комисии. Поправките освен това бяха внесени в Народното събрание в много удобно за управляващите (и за печелившите от закона) време - седмицата между Коледа и Нова година, когато възможността за реакция на медиите и обществото е почти нулева.

И въобще в българската политика не съществува разбирането, че ролята на народния представител е да говори с избирателите си, да ги чуе какво мислят, да им даде отчет за работата си и да защитава общите им интереси. "Политиците трябва да създават пространство за диалог, за да не крещят хората срещу тях", смята социологът доц. Антоний Гълъбов. Според него българските политици не са положили елементарни усилия за това и пример са депутатските приемни, които на практика не изпълняват функциите си.

"Българските граждани са невидими за властта", обобщава 30-годишната Добрина, която участва в протестите на Орлов мост. Според нея властта няма навика да се съобразява с хората и тяхното мнение и за да станеш видим, трябва да създадеш неудобство и страх у някого.

Освен че политиците не са готови за диалог, гражданите също рядко използват всички инструменти за влияние върху взимането на решения. Много от тях дори не знаят какво имат на разположение. Други пък се сещат, че дадено управленско решение не им допада чак след като пряко се сблъскат с него.

"Липсващото звено е гражданското застъпничество - смислена, последователна и цялостна кампания за информирано обществено мнение", смята Антоний Гълъбов. Това означава целта да е информирането на максимално голям брой хора, като се използва целия регистър на гражданско действие - от участието на комисии и дискусионни форуми, през петиции до срещи с журналисти и експерти. Излизането на улицата би трябвало да е последната стъпка. И най-важното е през целия процес гражданската енергия да е фокусирана върху конкретна цел. "Не може да се протестира срещу монопола въобще - трябва да се иска конкретна промяна", допълва Гълъбов и дава пример с протестите в края на 90-те, които са имали ясна цел - отмяна на член първи на конституцията.

Добрата новина е, че все повече хора започват активно да се интересуват от случващото се, особено на местно ниво. Следят решенията на общинските съвети, наблюдават дискусиите и когато имат усещане за нередност - обжалват. "Някои хора се научиха през годините максимално да се възползват от легалните инструменти за съпротива", смята Васил Гарнизов. А когато тези хора разкажат това, което са видели и чули, на още петима души около тях и така веригата продължи, обществото може и да си заслужи етикета "гражданско".
     



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - По куцо и манипулативно послание от това на Георги Деянов не бях чел скоро!!!
24.06.2012 08:11
"Ние не сме против правителствата"-а против кого сте?"Ние сме еволюционери"-ако разчитате на еволюцията няма да ви стигнат и десет живота - по-скоро прасетата ще еволюират в човеци,а вие ще станете прасета.Това послание сякаш е писано в кабинета на Борисов и Цветан Ц Цветанов!!!Моят съвет е да не му се хващате.Това е поредният опит да притъпят протестите и вкарат в контролиран коловоз!!!!Както навярно схващате ДАНС не спи-поръчката на Борисов е в ход.От мен,ще Ви кажа,че има различни революции и не всички задължително са кървави!Не се страхувайте от думата РЕВОЛЮЦИЯ!ТЕЗИ ПРОТИВ КОИТО ПРОТЕСТИРАТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ НЕЯ!Ако чакате на олигархията и партокрацията да им свършат паричките-жестоко се заблуждавате...Те не могат да бъдат победени с еволюция.При тях такъв процес не работи и е невъзможен!!!
цитирай
2. анонимен - Ами сега?
24.06.2012 10:11
"Инструментите на гражданското участие не работят, резултати се постигат само с блокиране на улици"
Някои групи, добре, могат да крещят, ами такива като мен, дето не могат да крещят поради някакво възпитание или заради това, че ме отблъскват крясъците на тълпата)? Пак ли паважа ще промени балотажа? Ега ти демокрацията?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1833837
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565